Skal du have en skuespilleragent?
Profilinfo Søg profiler Aktuelle Nyheder Kontakt os Login: Medlemmer / Producerende
 
 
 

Vejledende retningslinier for løn/ aflønningsforhold i filmproduktioner i Danmark for skuespillere og statister

Deadline inden d. 1. januar 2019


Vejledende retningslinier for løn/ aflønningsforhold i filmproduktioner i Danmark for skuespillere og statister

Vi får ofte spørgsmål rettet mod kontrakter og aflønning i forhold til filmproduktioner i Danmark. I denne sammenhæng giver vi her vores vejledning I hvad vi (DASK) finder ret og rimeligt.

Alt for mange af vores henvendelser fokuseres omkring aflønning. Mange er af den overbevisning at medlemskaber på forskellige castingsites afføder berømmelse og en god, sikker og stabil indkomst. Men det er absolut IKKE tilfældet. Mange produktionstyper er slet ikke lønnede af en lang række årsager.

Derfor giver vi dig hermed en guide, som giver dig indblik i hvad der er ret og rimeligt i forhold til løn og aflønning.

Inden du læser om guiden til lønningsforhold i branchen, er det meget vigtigt, at du læser definitionen på hvornår du er statist og hvornår du kan kaldes skuespiller. Det er altafgørende for hvordan og i hvilken grad du lønnes, hvis du lønnes. Vores guide her, er henvendt mod skuespillere og statister som ikke er i skuespillerforbundet eller bundet af andre kontraktforhold.

Hvad er forskellen på en skuespiller og en statist?
(Afsnittet her er taget fra bogen: Casting og Audition for skuespillere og statister)

Definition 
Skuespiller/ Rolletager: (Med funktion)
Din karakter er i fokus, har en funktion for historien. Du har ikke nødvendigvis replikker for at din karakter anses som en rolle. Alle skuespillere/ rolletagere kommer på kreditlisten sidst i filmen.

Med funktion menes: At har du en funktion der påvirker handlingen i en film, skal du krediteres og aflønnes som skuespiller. Har du en replik, er du skuespiller ikke statist, og skal krediteres og honoreres herfor. Vinker du synligt i filmen til hovedpersonen, eller slår du ham i gulvet i barscenen er du ikke statist men skuespiller og skal krediteres og honoreres herfor.

Statist: (Uden funktion) Din rolle er i baggrunden, den er sekundær, ikke i fokus. Du fungerer som en brik af mange for at opnå og indgå som et realistisk element i filmen. Der kan være alt fra en til tusinder af statister i samme billede. Skelnet er ikke ved antallet med ved din funktion. Hvis man kun ser dig en gang i filmen uden funktion for historien, er du statist. En del af en mængde som ikke tilkender sig opmærksomhed. Forbipasserende osv. er du statist.

Agerende statister er pr. definition ikke statister, med mindre de figurere i en enhed med andre som reagerer samtidigt. Folk klapper på et stadion, folk griner i en biografsal, folk kigger måbende på himlen… i baren, til festen. Dette er statister.

Eksempel 1: I en biografsal sidder alle og griner på nær en lille pige. De andre er statister, pigen er skuespiller. Det er hende vi ser, hun er i funktion, hun har betydning for handlingen.

Eksempel 2: I filmen Schindlers liste ser vi en pige i rød jakke. Hun indgår i filmen som statist som en del af folkemængden. Men i det øjeblik man vælger at gøre hendes jakke rød i den sort/hvide film, får pigen en funktion. Hun krediteres også derfor sidst i filmen. Hun er skuespiller.

Eksempel 3: Nanna Birk Larsen alias Julie Ølgaard i ”Forbrydelsen”. Er skuespiller også i de første afsnit af serien hvor vi blot ser hende på et billede. Hun har en funktion.

Vi har gennem den senere tid hørt om begrebet ”Avanceret statist”, hvilket er noget være vås. Enten er du statist ellers er du skuespiller, der er ingen mellemvej, men det er vigtig du kan se forskellen.


Løn/ aflønning af Statister
I filmproduktioner uden eller med meget lavt budget, kan statister i udgangspunket ikke kræve eller forlange løn. Her taler vi om filmproduktioner (Kortfiktion eller dummyproduktioner) fra de mange uddannelser i Danmark som: Filmskolen i Ebeltoft, Filmværkstederne, Medieskolerne, Filmvidenskab og Station next mfl. Det eneste man som statist kan forlange ved sådanne produktioner er forplejning. Man skal deltage i disse produktionstyper af lyst, for netværk og for erfaring. Som statist krediteres du ikke i rulleteksterne!

I filmproduktioner med væsentligt budget, (Spillefilm, Tv-serier) skal statister i hovedreglen på en eller anden vis påskønnes. Med påskønnelse menes, hvis ikke løn, så påskønnelse via gavekort/ Biografbilletter eller lign. eller evt. med refundering af transport.

I denne sammenhæng skal man dog skelne mellem scenernes størrelse og antallet af statister i en scene. I massescener (Scener med mere end 20 statister) vil vilkårene være anderledes end hvis du indgår i en scene med 2-10 andre statister.

I tilfælde af optagelser som statist over flere dage skal du kræve honorering, refundering eller anden form for aflønning. Fordre din deltagelse at du tager fri fra arbejde i flere dage kan din deltagelse ikke kategoriseres som frivillig i samme grad. Da er det kun ret og rimeligt at du på en eller anden vis kompenseres. Som statist krediteres du ikke i rulleteksterne!

Statistarbejde er grundlæggende frivilligt arbejde, som ikke lønnes, men påskønnes med biografbilletter, vin eller mindre gavekort. Der er en verden til forskel på løn og påskønnelse. Af samme årsag kan du også søge alle statistopgaver med påskønnelser fra din gratis profil fra DASK-online.

I filmproduktioner af kommerciel art (Reklamefilm)(med undtagelse af dummyreklamer) SKAL du i udgangspunket lønnes. Kun i tilfælde af scener med mange medvirkende kan andre aflønningsformer komme på tale, ellers SKAL du lønnes.
Lønnes størrelse afhænger af eksponeringsgraden og intet andet. Jo større eksponering der er i en opgave, desto mere skal du have i løn. Der er derfor stor forskel på om en reklamefilm er til hjemmesidebrug eller om den skal anvendes på nationalt tv. Forplejning samt transport skal dækkes i forbindelse med optagelser og du skal ikke selv afholde udgifter i forbindelse med overnatning osv. Transport og evt. andre udgifter kan være inkluderet i det samlede honorar. som typisk er B-indkomst og derfor skattepligtig.

Løn/ aflønning af Skuespillere
I filmproduktioner uden eller med meget lavt budget, kan skuespillere i udgangspunket ikke kræve eller forlange løn. Her taler vi om filmproduktioner fra de mange uddannelser i Danmark som: Filmskolen i Ebeltoft, Filmværkstederne, Medieskolerne, Filmvidenskab og Station next mfl. Det eneste man som skuespiller kan forlange ved sådanne produktioner er forplejning samt kreditering i filmen. Man skal deltage i disse produktionstyper af lyst, for netværk og for erfaring.

Vi har udfærdiget et kontraktforslag, som dokumentere dit arbejde: LÆS mere her

I filmproduktioner med væsentligt budget, (Spillefilm, Tv-serier) skal skuespillere lønnes. Uanset uddannelsesbaggrund og forudsætninger burde aflønningen være efter de gældende vilkår for skuespillere fra DSF (Dansk Skuespillerforbund) Forplejning, transportudgifter, overnatning mv. skal naturligvis dækkes. DU skal krediteres i rulleteksterne.

I filmproduktioner af kommerciel art (Reklamefilm)(med undtagelse af dummyreklamer) SKAL du lønnes. Din løn er til hver en tid til forhandling, men du skal lønnes. Det er eksponeringsgraden som skal være afgørende for størrelsen af din løn og ikke for tiden med at udføre arbejdet. Reklamefilm til netbrug aflønnes lavere end til nationalt eller regionalt TV. Men du SKAL lønnes, alt andet er indiskutabelt. Du krediteres ikke i reklamefilm.

I tilfælde af tvivl skriv til os, så omskriver vi denne vejledning så den vedbliver med at være fyldestgørende.

Skriv evt. i vores facebookgruppe: KLIK HER


Mvh
Tommy Duus

DASK- Vi spiller en rolle, hele livet!

(14/02/15)


Opret gratis profil med masser af muligheder.Login som MedlemGlemt dit password?
 
Opret gratis Profil


Dask Online   ·   Tlf: 26 99 33 13   ·   mail   ·   Facebook