Viden om: Laver du disse fejl når du søger op på skuespillerskolerne?


dask nyhed

Laver du disse fejl når du søger op på skuespillerskolerne?

Deadline inden d. 1. februar 2022

Laver du disse fejl når du søger op på skuespillerskolerne?

Vi har i snart 20 år fulgt optagelsesprøverne på Scenekunstskolerne tæt. Antallet af ansøgere er ikke faldet og antallet af elever er ikke steget. Med andre ord. Sandsynligheden for at komme ind er ikke steget de sidste 20 år. Tværtimod.

Når det er sagt, gør mange aspiranter det svært for sig selv. Det er dødsdømt inden. Der er en lang række klassiske fejl mange begår, og så kommer du bare ikke videre.

Fejlene du ikke må begå

Læs alle regler for optagelsesprøverne:

Mange tror hvordan man søger ind og hvordan optagelsesprøverne foregår. Men man skal IKKE tro, man skal vide. Læs derfor altid hele optagelsesproceduren igennem flere gange, og stil spørgsmål hvis du er i tvivl. Laver du fodfejl her kan al din forberedelse være spildt

Tilmeld dig i god tid
Når de åbner op for ansøgere skal du tilmelde dig. Jo før du modtager en konkret tid til prøverne, desto bedre tid har du til at forberede dig på at gå videre. Når du er tilmeldt, falder der ro på. Du skal udnytte at du har mindre stress

Find dine tekster
Du har jo naturligvis allerede fundet dine tekster, eller har så mange at du ikke kan beslutte dig. Du startede jo allerede med at kigge efter tekster omkring marts og har løbende samlet ind, og læst teatermanuskripter?

Du har sat dig ind i hvilke type af tekster du må anvende? Og nej, det kan være at reglerne her er lavet om fra sidste år.

De største fejl af alle er forkert tekstvalg...

Gamle tekster
Du må aldrig anvende tekster fra monologsamlinger. 80% gør det og det bliver kliche på kliche. Du er dømt ude før du får begyndt.

Gik du op sidste år, er det nye tekster. Du er blevet et år ældre, så at tro at du kan kopiere det arbejde du lavede sidste år og gøre det bedre er en stor fejlslutning. Du gik måske ikke videre sidste år... det kan være dit tekstvalg var grunden. Ny tekst.

Få dig en vejleder
Du kan aldrig instruere dig selv. De færreste mennesker ved hvad de kommunikere. En ting er at have en forestilling om hvad man siger og gør en anden ting er hvad og hvordan man rent faktisk kommunikere. Du skal have dig en vejleder, og gerne 2 i den ideelle verden. En af hver køn.

Jo det koster penge, men du vil gerne ind på skolerne? Det er her du skal investere

Dine vejledere skal selv have gået på scenekunstskolerne, ellers får du kun halv vejledning. At nogen har en skuespilleruddannelse fra udlandet kvalificere dem ikke i sig selv til at kunne vejlede dig her... Optagelsesprøverne handler ikke kun om at fortolke en tekst, men om indsigt og indstilling i hvordan tingene fungere herhjemme

Gør et helhjertet forsøg
Mange der søger op første gang, skal bare lige prøve det af. Hvis det er de samme der sidder i juryen, kan de faktisk godt huske din præstation sidste år. At gøre et halvhjertet forsøg giver dig faktisk flere nerver næste gang, så det er en ringe trøst. Du bliver jo nervøs fordi der er noget på spil for dig.

Heldigvis for dig som gør det helhjertet falder langt de fleste der gør et halvhjertet forsøg fra allerede ved førsteprøven. Helhjertede forsøg kan man mærke og kommer dig til gode året efter, hvor du naturligvis giver den samme skalle. Man husker dem der vender tilbage, og det giver point hvis indstillingen er rigtig.

Letteste måde at blive skuespiller på er faktisk at komme ind på scenekunstskolerne. ALLE andre veje er sværere. Så gør det, helhjertet eller lad være...

Forbered dig på at gå videre
Du skal være 100% klar til at gå videre fra første prøven. Det skal ikke komme som en overraskelse for dig, som gør at du først der skal til at kigge på regler for 2. prøven og de nye tekster. Du skal være ligeså klar som til første prøven.

Vurderingen
Førsteprøven er ofte en typecasting. Skolerne har det fulde overblik over hvilke type af skuespillere de mangler for at kunne spille de stykker de har planlagt. Samtidigt skal de vurdere om der også vil være job til dig bagefter

Du skal naturligvis være dygtig. Og nej, du kan ikke blive for dygtig til at komme ind. Det er nok mere krukkeri og en dårlig undskyldning.

Du skal være dygtig, den rigtige i forhold til type og sammensætning med de øvrige elever. I skal arbejde meget tæt sammen over en årrække, og det skal bare fungere. Er du ikke en teamplayer skal du droppe alt om at blive skuespiller ad denne vej.

Du skal have den rette indstilling og have dybdegående viden om arbejdet som skuespiller. Det er ikke for tøsedrenge når jobjagten begynder efter endt uddannelse. Du skal have den rette mentale styrke.

Optagelsesprøver klarlægger dine færdigheder som skuespiller og menneske. Og du kommer kun ind, hvis du matcher.

Find dig nu de tekster og den/ de vejledere... Hvis du ikke er i gang er du bagud.


Pøj, pøj... som man sir

Sådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


118 Sidevisninger