I krig og Kærlighed/ Historiske statistoplevelser
I krig og Kærlighed/ Historiske statistoplevelser
I krig og Kærlighed/ Historiske statistoplevelser
Vi elsker at koordinere statister her på DASK-online, og de historiske produktioner er noget helt særligt, hvor folk kommer i kostymer og bliver taget med tilbage i tiden.
Vi er her for at give vores brugere oplevelser og denne type af produktioner er garant for en sådan.
Tilbage i november 2017 får vi den første henvendelse fra Fridjorf Film omkring optagelserne til I Krig og kærlighed, som vi forsigtigt siger ja til. Man skal nemlig kun takke ja, hvis man kan løfte opgaven. Denne opgave er en af dem hvor man overvejer hver gang man går i seng, om dette bliver opgaven man ikke kan løse. Selv med 20 års erfaringer sniger der sig et lille spøgelse ind.
Briefet er, at der skal laves en spillefilm som udspiller sig under 1. verdenskrig. Den første af sin slags fra denne periode. Når man får mulighed for sådan en opgave er man helt på stikkerne. Men der er bare mange benspænd, som gør at man overvejer det mange gange.
Optagelserne skulle i langt overvejende grad foregå i Sønderborg og på Als. Ud af vores database på dengang knap 25.000 profiler havde vi 200 profiler fra området. Når vi samlet skulle finde et sted mellem 400-500 statister, er det mange vi skal finde andre steder fra. De profiler vi har er desuden langt fra nogen garanti for om de passer ind i vores sammenhæng eller lige netop har tid og lyst når vi optager.
Ved nærmere gennemgang havde vi 20 som vi umiddelbart kunne gøre brug af. Vi skulle i den grad bruge mange mænd. Mænd som ikke var højere end 175 cm og mange små og spinkle kvinder. De skulle kunne passe tøjet, som skulle være historisk korrekt.
Og kostymerne var den helt store udfordring. Ikke alene skulle vi finde folk fra det Sønderjyske, eller som havde lyst at komme til det Sønderjyske, men de skulle også passe det tøj vi havde. Kostymerne bliver ikke syet til lejligheden som i “Vild med Dans”, men købt og lejet fra forskellige steder i Europa og alt var småt med småt på. Dengang var folk små, tynde og spinkle og jo specielt i en krigstid. Der er ikke produceret mange film rundt om i verden fra denne periode, så lageret var yderst begrænset.
Mænd er generelt en mangelvare uanset hvilken film man producere, men små spinkle mænd… gerne med skæg og hår efter datidens mode i det antal i det Sønderjyske var virkelig en udfordring. 80% af alle statister skulle være mænd og børn skulle vi ikke bruge mange af.
Der skulle tænkes kreativt, for normal var denne opgave ikke og vi kunne ikke bare gøre som sædvanligt. Denne opgave var alt andet end sædvanlig.
En del af løsningen blev en Åben Statistcasting i Sønderborg. Pressen blev informeret og vi måtte krydse fingre for at nogle ville møde op… gerne mænd og ikke så mange børn. I vores pressemeddelse havde frabedt os børn ikke at møde, da vi ikke skulle bruge mange og at de typisk ellers ville komme i hundredvis.
Dagen kom og det var eksamen. Fremmødet ville være altafgørende for om vi kunne komme i mål med denne opgave.
Med 500 registrerede fremmødte, og mange mænd gik vi fra castingen med oprejst pande. Vores casting var tilrettelagt som et foredrag, hvor folk oprettede sig i vores system og ansøgte vores opslag som vi havde planlagt til lejligheden. Trods det store fremmøde var vi langt fra i mål, men vi kunne se at det nok skulle lykkes. Sammenholdt med den Lineup af statister som havde tilmeldt sig fra resten af landet var det ikke længere en umulig opgave.
I dagene efter blev kostymekravene lempet en del og enkelte herre måtte nu gerne være op til 182 cm og få op til 185 cm og der var også fundet nogle lidt større kjoler til nogle af scenerne. Det lysnede gevaldigt.
Inden længe var alt koordineret og klar til optagelse, nu skulle der bare ikke ske justeringer af produktionsplanen og folk måtte ikke melde fra i sidste øjeblik. Helt uden fortilfælde kom der ingen justeringer af optagedagene, kun nogle enkelte mødetider blev rykket lidt og ALLE statister mødte som aftalt. Ingen udeblivelser og ingen afbud til hele filmen over 6 ugers optagelse. Kun en enkelt måtte melde fra da vi en morgen havde isslag og han havde en lang køretur foran sig, hvor vi rådede ham til at blive hjemme. Helt enestående.
Vi havde nogle fantastiske statister på optagelse, som vi jo altid har. Men denne oplevelse var særlig for mange, af grunde som du kan læse om nedenfor.
Du kan også se masser af billeder fra statistcastingen og optagelserne i vores facebookgruppe KLIK HER
Statisternes beretninger om optagelserne og statistcastingen til “I Krig og Kærlighed”
I krig og Kærlighed
Det var en spændende optakt til denne film, troede ikke jeg blev valgt til denne men sørme så blev jeg ringet op til denne scene/ sæt på Augustenborg slot.
Jeg vil altid huske denne scene for det var på min 68års fødselsdag den 12 marts 1998 hvor man ankom i tæt tåge og det var virkelig tåget.
Det var en helt speciel oplevelse at blive stilet og få denne historiske gallauniform på, så var man officeren på denne tid fed følelse.
På selve sættet var det ligeledes morsomt at være i blandt store berømtheder af skuespillere, det var en dejlig oplevelse og ikke mindst
da man så resultatet hold da op hvor jeg var på i hele 2 et halvt minut når man ved at det hele sættet begyndte fra kl 20 til 05 morgen
Nu har jeg medvirket både i 1864 som adelig herre og som officer i krig og kærlighed så jeg håber at kunne medvirke i en film om anden verdenskrig på et tidspunkt.
Mvh Palle
Jeg var ikke klar over præcist hvad der skulle ske, kun det at jeg skulle være soldat.
Det at komme på set og så få at vide man skal være med i filmens slut scene, er noget helt specielt, jeg blev virkelig super glad.
Det har altid stået på min liste over noget jeg altid har ønsket.
Da jeg fik kostumet på og kunne mærke det imod min hud, følte jeg at jeg var på en tidsrejse som førte mig tilbage til den tid.
Samtidig med jeg bar kostumet, med en dyb respekt for dem der var en del af den krig.
Under optagelsen blev jeg grebet af et meget dybt følelsesmæssigt moment, da vi kom kørende i bilen ( som i at dette kunne have været mig, hvis jeg levede dengang ) . At jeg var en ung dreng (19 år ) , på vej til at gøre en alvorlig handling.
Jeg var nemlig en af de soldater der blev udvalgt til at gøre handlingen i slut scenen. At se noget som det ske foran ens øjne er ret specielt, og især når man selv er med til at gøre handlingen. Godt nok er det film, men hele situationen og stemningen gik virkelig under huden- Det var en meget autentisk scene.
Det var helt underligt at sidde i bilen på vej hjem og høre morgen radio, hvor de sagde " godmorgen, vi ønsker dig en god dag". ( Jeg ville bare hjem og sove, for vi havde været i gang hele natten )
Pludselig at være tilbage i tiden, til så at være tilbage til "hverdagen" igen, var meget emotionelt.
Det viser bare hvad film kan og hvordan man som skuespiller kan sætte sig ind i ting.
Men også fordi jeg var glad og taknemmelig for jeg fik lov til at være med.
Da jeg sad og så filmen for første gang i Alsion til galla premieren, blev jeg flere gange rørt af filmens forskellige aspekter. Da den scene hvor jeg medvirkende i kom, begyndte mit hjerte og banke helt vildt, og jeg begyndte at ryste på hænderne. At medvirke i filmen og så at se den færdige film er meget forskellige ting, det ramte bare følelsesmæssigt, men fedt at sådan noget kan ske.
Det er derfor jeg elsker at være med til at skabe film.
Hilsen Pelle Zingel
Det var nogle dejlige dage med I krig & Kærlighed. Specielt var jeg meget taknemmelig for at du gjorde en indsats, så jeg kunne vær med i den film der var baseret på min bog. Jeg har nogle billeder du gerne må anvende, det er fra informationsmødet.
Når jeg er ude og holde foredrag siger jeg at der var flere til statistmødet end til en håndboldlandskamp.
Med venlig hilsen / Best regards
Karsten Skov
I Krig og kærlighed var mit første statistjob, jeg havde ikke engang selv søgt det, det havde min kone gjort for mig. Jeg viste ikke hvad jeg skulle forvente, da det jo var første gang. Det viste sig at være en helt fantastisk oplevelse. Jeg skulle være med i bal scenen på Augustenborg slot. Jeg blev taget rigtig godt imod, kom i en fin gallauniform og blev sminket og fik håret sat.
Der var en helt utrolig stemning på sættet, alle var virkelig positive. Så flot med alle mænd i gallauniformer og kvinderne i imponerende balkjoler. Man kunne virkelig mærke at det var et stort setup.
Det var fascinerende at se hvordan skuespillere, kamerafolk, lydfolk, instruktør, sminkkøre osv. arbejdede, et kæmpe arbejde for en kort scene i filmen. Man ser film på en helt anden måde efterfølgende.
Jeg var med i 2 dage på Augustenborg slot, begge dage var fantastiske.
Det var virkelig vedmodigt da jeg igen skulle ud af min flotte uniform og tilbage i kedeligt hverdagstøj.
Efterfølgende var jeg også med i scenen hvor skibet lægger til i Sønderborg, det var igen en sjov oplevelse, men ikke helt det samme som scenerne på Augustenborg slot.
Jeg har efterfølgende haft andre statistroller. Nogle gode andre knap så gode. Men intet har været i nærheden af i Krig og Kærlighed. Jeg frygter lidt at jeg startede på toppen??
Venlig hilsen
Lars Kristensen
Vi var tre sammen afsted for at være med i Krig og kærlighed. Jeg kørte afsted tidlige morgener fra Århus til Sønderjylland i snestorm og kulde, sammen med min bror Henrik Grønlund og min niece Andrea Grønlund Mogensen. Vi havde store forventninger til, at møde de andre skuespillere og statister og ikke mindst det professionelle filmhold. Det blev absolut indfriet på bedste vis.
Både som medvirkende i kirken og efter begravelsen til gravøl og familiekomsammen, følte vi os meget privilegeret. Vi spillede tæt overfor natalie madueño som serverede drikkevarer for Andrea og jeg og Henrik spillede dagen igennem overfor Thure Lindhart. Vi var alle tæt på Sebastian Jessen, Natalie Madueño, Rosalinde Mynster, Thomas Wlaschiha under optagelserne.
Det var Alt i alt meget inspirerende og lærerigt, at agere så tæt på de dygtige og meget professionelle skuespillere. Vi gik taknemmelige hjem efter optagelserne og med ekstra stor glæde, da vi vi ægte og troværdige roser med på vejen. Thure Lindhart, Rosalinde Mynster, og natalie madueño takkede os for et godt samarbejde, at det betød meget for dem også, at spille overfor medvirkende, som var ambitiøse og intense under optagelserne.
Festen takker vi for, at være inviteret med til, det kunne vi ærgerligt nok ikke. For WAOOW Det gad vi ellers også godt.
Tak til DASK og Fridtjof Film, fra os for disse fantastiske dage og en meget særlig film om 1. Verdenskrig, som vi helt sikkert skal se igen
Mvh
Familien Grønlund
Jeg hørte i medierne, at der ville komme en ny film og at den skulle optages på Als.
I min familie har vi talt om krigen, da bl.a. min mormor oplevede 2 verdenskrig og hendes far, altså min oldefar, var soldat i 1 verdenskrig.
Jeg er opvokset på Als og under min barndom i 80’serne og 90’serne kunne de ældre Alsinger stadig finde på at pege, når de så en tysk bil, mens de sagde “se.. det er en tysker!”. Jeg forstod allerede dengang som barn, at krigen måtte have været en vanskelig tid, især for Alsingerne, da Danmark blev besat af tyskerne.
Efter min barndom kom jeg i lære på kontor på Hærens Sergentskole, et passende sted, da jeg altid har interesseret mig for historie, især om krigen i Danmark.
Jeg ansøgte om at være statist i filmen “I Krig og kærlighed” og var meget heldig at blive udvalgt. Jeg skulle være med til to forskellige scener. En scene filmet i Havnbjerg Kirke og en scene filmet på Augustenborg Slot.
Som statist skulle jeg møde tidligt om morgen sammen med de andre statister og vi var så heldige at blive stylet i gamle originale klæder, bemærk kjoler for kvinderne, og vores hår blev sat rigtig flot. De andre statister var rigtig søde og der var en god stemning på settet.
Vi filmede først inde i kirken og derefter udenfor. I en af scenerne skulle jeg gå udenfor med en anden statisk og vi skulle stoppe op ved en grav, snakke, og herefter gå videre. Jeg fik gåsehud, da produceren pegede på den valgte grav. Af alle grave på kirkegården var det min morfars grav. Der må være mere mellem himmel og jord.
Bal scenen på Augustenborg Slot var fantastisk smuk. Live musik, bal kjoler, og en specielt stemning.
Der var kendte skuespillere med i filmen og det var sjovt at hilse på dem.
Jeg så filmen til præmiere i biografen. Det blev en virkelig god og spændende film med de flotteste scener fra Als.
Med venlig hilsen
Jette Petersen
Store forventninger efter jeg havde tilmeldt mig som statist i filmen ”I krig og kærlighed”. Glæden og spændingen blev ekstra stor efter en samtale med Tommy Duus.
Det var første gang jeg skulle prøve noget sådant.
Dagen oprandt. Stor aktivitet i gymnastiksalen på Eckersberg Skolen i Blans. Kostumer skulle prøves, hår og skæg trimmes. Og så i bus til Ballebro. Spændingen steg mens vi ventede på at komme ind til optagelserne. Endelig. Jeg blev anvist plads ved et bord hvor jeg skulle sidde. Kort efter kom en person og satte sig ved siden af mig og præsenterede sig: Thure Lindhart. Vi underholdt hinanden i nogle timer under optagelserne. Han spiller ofte skurkeroller, men er en meget behagelig og interessant person. Både min morfar og farfar deltog i 1. verdenskrig som dansksindede sønderjyske krigsdeltagere. Det interesserede ham meget, så det fik vi en god snak om.
Med hensyn til optagelserne var det meget spændende at være med til og se hvorledes en film bliver til. Der er megen ventetid og mange gentagelser, så det giver en forståelse af hvorfor en film koster mange penge at fremstille
Var så heldig at kende filmens runner, Nanna, som besøgte min kone og mig om aftenen, hvor vi også fik en god snak om filmen.
Det var spændende efterfølgende at se det færdige resultat, og tænke på, at jeg selv var en lille bitte del af forestillingen.
Håber jeg engang igen får chancen for at være med som statist i en film.
Med venlig hilsen
Lorens Iversen
Jeg havde glædet mig til denne oplevelse i det smukke Sønderjylland.
Kom hurtigt i snak med de andre statister og under hele forløbet var der plads og rigelig tid til små snakke og grin??
Generelt var det en rigtig god oplevelse. Også selv om det var temmelig koldt??
Det der trækker lidt ned er nattens forløb, hvor alle skulle vente og det endte med at ingen rigtig kom i aktion.
Og så fik jeg fra tid til anden en fornemmelse af, at der ikke helt var styr på alting
Venlig hilsen
Bodil Pedersen
Vilhelmine Design
Hej, hedder Max og har været statist i 15 år. Da jeg fik af vide at jeg skulle være i den autentiske film I Krig og Kærlighed og glæde mig til at være med i og det er spændende hvad, man skal være i filmen og det var en af de bedste oplevelse jeg har haft i de film jeg har været med i, indtil nu. Optagelserne skulle foregå på Augustenborg slot og glæde mig til at se det kostume jeg skulle have på og hvor på slottet det skulle foregå. Os statister sidder i et rum og venter på at blive kaldt, for at prøve kostume og skal styling, så man er klar til filmoptagelsen. Det var spændende at være med i optagelserne, med de flotte omgivelser og forskellige flotte kostumer og så er det hyggeligt at møde de andre statister og settet bag film holdet. Når man ikke lige er på, så hygger med de andre statister og der er fuld forplejning, hele dagen. For mig har det været en af, de mest spændende oplevelser jeg har været med til og glæde mig til nye spændende film optagelse. Jeg håber du kan bruge det Tommy og hav en god weekend. Hilsen Max
“ I krig og kærlighed “ hvor jeg var med som statist i 4 dage.
Det har været en uforglemmelig oplevelse, ja en oplevelse for livet…et fedt sammenhold, og sjovt at være dus med skuespillerne…i det hele taget et meget professionelt Setup.
Jeg var så tilmed med til gallapremieren som lige var prikken over ièt….
Once in a lifetime.
Mvh
Poul Erik Wolff
Den 22.03,18 kørte jeg til Sønderborg for at være statist i filmen Krig og Kærlighed. Det var første gang jeg skulle medvirke i optagelser iført historisk tøj, så jeg var spændt på hvorledes det ville føles.
Det var en anden måde at være statist på, med påklæderske, makeup og håropsætning. Der var en god stemning alle statister imellem og på sættet mødte jeg for første gang Roseanna Lindelöf og Tina Haahr Planitzer. Vi hyggede os sammen hele dagen og på et tidpunkt kom en af skuespillerne hen og satte sig med os i en af pauserne i optagelserne. Så helt igennem en super dag sammen med skønne folk."
Mvh Linda Viuf
Det var en fantastisk og lærerig oplevelse, at have sammen med nogle flinke og spændende statist kollegaer.
Trods det kølige vejr og en del ventetid gik dagen fantastisk hurtig. Og i bagagen hjem havde man en fantastisk stor oplevelse, af at arbejde sammen med film folk, skuespillere og statister.
Bare trist at ikke flere fandt vej til biograferne for at se denne flotte film, den havde fortjent berede.
Mvh.
Holger Olesen
Ps. billedet er fra JVK.
Holger Olesen og Christian Schmidt.
I krig og kærlighed”
Vi læste i avisen Jydske at de søgte lokale statister til filmen I krig og kærlighed.
Vi har aldrig prøvet at være statister før og deltog spændt i castingen i Sønderborg hvor vi tilmeldte os Dask skuespiller katalog.
Kort tid efter fik vi besked om at vi måtte deltage som statister.
Vi fik besked om scener vi kunne deltage i og vi deltog i Jes’ begravelse scene i Havnbjerg kirke og vi deltog i gravøl komsammen på Ballebro færgekro.
Begge dagene var vældig spændende at deltage i. Alt fra at komme i datidens kostumer, få datidens frisure og få instrukser på hvordan vi skulle agere som fx se overrasket / chokeret ud, rejse os op, sætte os ned i kirken og snakke sammen som baggrundssnak på Ballebro færgekro med mere. Det var sjovt.
Og at scenerne blev gentaget mange gange og samme scene filmet fra flere forskellige vinkler. Og at se hvordan skuespillerne på forskellig måde forberedte sig på deres roller.
Efterfølgende var vi med til galla premiere på Alsion. Det var en ligeså fantastisk oplevelse. Og at møde skuespillerne og holdet igen. Og så at se filmen på det store lærred og taksigelserne på scenen.
Alt i alt har det været en stor og fantastisk oplevelse som vi med glæde stadig tænker tilbage på.
Med venlig hilsen
Lejf og Linda Skov
Horsbyg ved Rødekro
For 2 år siden havde min søn på daværende 11 år og jeg fornøjelsen af at være statister i I Krig og Kærlighed. Vi mødte ind 2 dage og var med i alt 3 scener. De scener, der foregår i og udenfor Havnbjerg Kirke.
Vi fik indblik i hvordan en film bliver til og kom helt tæt på skuespillerne.
Det var meget spændende, men også hårdt, så hermed respekt til de som laver film til dagligt.
En kold februar morgen kl. 04.30 skulle vi nemlig møde ind på Havnbjerg Stationskro. Det var meget koldt, da kroen havde stået tom i en årrække. Her var vi en flok kvinder, omkring 30 stykker vil jeg tro, og et par piger, der alle skulle have fundet tøj, sko, hat og handsker fra tiden under 1. verdenskrig. Derudover skulle der sættes hår.
Selvom det var meget tidligt og meget koldt, havde jeg fornemmelsen af, at der var styr på det. Vi blev taget godt imod af Emil (Setkoordinator) der forklarede dagens program. Du blev tilknyttet en frisør og kostumeansvarlig, der i løbet af optagelserne ofte kom og enten rettede på hår, hat eller tøj. Det hele skulle bare spille!
Senere kom mændene og drengene til, så skulle de have samme tur. Heldigvis skulle vi ikke have makeup på, for så skulle vi sikkert havde været mødt ind endnu tidligere, for at alle kunne være klar på samme tid til optagelserne.
Bagefter var der morgenmad til alle. Begge dage var der fuld forplejning til statisterne så vel som skuespillerne og crewet. Vi blev betragtet som ligeværdige.
Præcis klokken 8.00 blev vi i hold sendt op til kirken og placeret på kirkebænkene. Det var ikke tilfældigt hvor du skulle sidde. Det hele var nøje tilrettelagt.
Salmebøgerne på bænkene var heller ikke tilfældige - nej, de var tro mod tiden, med gotisk skrift selvom de slet ikke blev brugt.
Så gik optagelserne i gang. Før og under optagelserne blev vi guidet i hvad scenen handlede om og hvordan vi skulle agere. Det hele foregik på en professionel måde og der var en god stemning hele vejen igennem. Den ene af mændene havde under de første filmninger glemt at tage sine egne briller af og måtte så beholde dem på til resten af optagelserne, så han ikke i nogle scener havde dem på og i andre ikke. Det ville se dumt ud hvis nogen så det.
Hver scene blev taget om mange gange, ikke fordi nogen sagde noget forkert hele tiden, men fordi der skulle filmes med forskellige kameraer og fra forskellige vinkler, så der var en del ventetid med klargøringen. Den brugte vi på at snakke med de andre statister.
Klokken 17.00 var vi færdige og det var tid til at tage hjem efter en lang og oplevelsesrig dag.
Den første dag sad vi sammenlagt i kirken i omkring 8 timer og der blev filmet 2 scener, som i filmen højst varer 10 minutter. Jo det er hårdt arbejde at medvirkende i en film, både foran og bagved kameraet, for ikke at snakke om planlægningen og tilrettelæggelsen, som vi jo ikke var en del af.
Dagen efter var vi kun under halvdelen af statisterne tilbage til at medvirke i en scene udenfor kirken, som optakt til den ene af kirkescenerne, da de ikke skulle bruge så mange i den scene.
Igen en god dag.
Som tak for hjælpen fik vi hver 2 billetter til filmen for hver dag vi medvirkede i, så vi kunne invitere familie og venner ind og se den.
Vi havde en rigtig god oplevelse med at medvirke i filmen og det var sjovt at se filmen i biografen med familie og venner, senere på DVD, og få øje på sig selv, selvom det var svært. Det var kun fordi vi vidste vores placeringer i og uden for kirken vi kunne se det.
Vi har også deltaget i foredrag bag filmen og læst bogen, Knacker.
Tak fordi vi fik lov til at medvirke i filmen og et stykke af danmarkshistorien.
Mange hilsner Louise Juhl Petersen
Jeg læste i Jydske Tidende at der blev søgt efter statister til filmen ”I Krig og Kærlighed” og jeg syntes det lød interessant da jeg selv har haft familiemedlemmer der deltog i krigen 1914-1918. Min Bedstefar samt en onkel til min mor kom hjem igen.
En af min mors onkler sejlede med et skib der blev sænket af tyskerne. Og den skæbne fik stor indflydelse på min mors opvækst.
Fremfor alt syntes jeg det kunne være spændende at se, hvordan en film bliver til. Jeg er en ældre herre på 70 år i dag, og er ikke så ferm til det med mobiltelefon, så jeg tog skuffet fra intro-mødet i Sønderborg, da jeg simpelthen ikke kunne finde ud af at melde mig til. Derhjemme fandt min kone og jeg så DASKs hjemmeside, og den vej rundt fik jeg mig meldt til. Og var så heldig at blive optaget som statist i februar i Havnbjerg Kirke og den 5. marts på Ballebro Færgegård.
Begge dage var meget spændende. Vi mødte jo ind tidlig om morgenen, og den første morgen blev vores ”tøj” fundet frem og vi blev stejlet. Den dag vi var i kirken var det koldt, og på Ballebro var der varmt.
Ved optagelsen på Ballebro Færgegård mødte vi også tidligt ind. Vi mødtes på Blans skole og her fandt vi vores kostymer og vi blev stylet. Stylisterne havde et meget vågent øje med, at det hele så historiskt korrekt ud. Jeg havde en langærmet termotrøje på, som stak lidt ud, men det blev nu hurtigt rettet, da stylisten ikke mente at man havde sådan noget i 1918.
Ved optagelsen på Ballebro var det, at den tyske officer fik en på kassen af Jesper. Sidst på dagen skulle vi lave lydoptagelser, hvor vi skulle snakke tysk med hinanden. Det føltes lidt vanskeligt, da vi jo havde snakket dansk hele dagen. Min medstatist som spillede min kone, kunne også snakke tysk og vi fandt et emne vi kunne snakke om, og så det gik det meget godt.
Begge dage var forplejningen god og her mødte man andre statister som man fik gode snakke med. Jeg var overrasket over hvor mange gange den samme scene blev optaget. Og jeg har meget stor respekt for hele teamet, de arbejder alle hårdt og har nogle lange arbejdsdage.
Min kone og jeg synes det var meget hyggeligt at du invitererede til fællesspisning med de andre statister inden vi skulle ind og filmen på præmiere aftenen. Jeg mødte dig efter filmen og vi fik vekslet et par ord om den. Jeg har senere set en filmen en gang til og så giver den endnu bedre forståelse for handlingen.
Det har været en meget positiv oplevelse at være statist og det vil jeg gerne gøre igen.
Med venlig hilsen
Knud Erik Zahn
En fortælling fra optagelserne til ”I krig og kærlighed ”
I vores familie har vi altid været klar til at vende bilen mod København, Skagen eller Sønderborg, hvis det var der optagelserne lå. Det at få nogle gode og sjove oplevelser og erfaringer har betydet mere end kilometerne på vejen. Og ja det har kostet i benzin og overnatningssteder mm, men det har været alle pengene værd, synes både min familie og jeg.
Da muligheden kom, for at tage til Sønderborg og være med til optagelserne af ”I krig og kærlighed” var jeg selvfølgelig klar. At blive iklædt tøj fra tiden omkring 1. verdenskrig, -jamen det er da en oplevelse i sig selv.
Jeg var 13 år i 2018, og udover at optræde med musik, lave musikvideoer på youtube og instagram, -havde jeg ikke lavet så meget andet på det tidspunkt.
Faktisk var det også få måneder før vi fik vores dejlige camper, som siden hen har været en tro følgesvend, på alle de skønne ture mod optagelser, og hvor mine forældre havde alt hvad de skulle bruge i ventetiden, med mindre, de da også endte med at være med til optagelserne.
I Sønderborg var både min mor og jeg med til optagelserne hele dagen. Vi var taget derned dagen før og havde sovet på vandrehjemmet om natten. Næste morgen mødte vi op kl 6 på hotellet og spændte på hvad dagen bragte. Der var rigtigt mange statister der var mødt op, og alle skulle have anvist tøj og godkendes inden optagelserne kunne begynde. Ventetiden gik med at snakke med de andre, -hvor kom de fra, havde de erfaringer fra andet, eller var det også første gang for dem, at være med i en spillefilm hvor det indebær datidens kostumer. Endelig blev det vores tur, til at få kostume på. Vi havde løbende siddet og fulgt med i håropsætning og tøjstilen hos de andre, og nu var det spændende hvad vi blev iført og blev det noget pænt hår vi fik...
Hen af formiddagen er alle nu klar, og efter endnu en godkendelse af kostumer går vi alle samlet mod Sønderborg havn.
Dagens optagelse foregår på havnen, hvor soldaten vender hjem fra krigen. En gammel færge er hentet til Danmark fra Tyskland og der skal nu optages mange scener fra flere forskellige vinkler. Vi bliver placeret på havnen og skal her vente på færgen. Når den er i havn skal vi gå over og tage imod nogle af passagerne og følges med dem væk fra færgen.
Jeg husker det som rimeligt koldt den dag. På et tidspunkt kom instruktøren over og hilste på mig og spurgte om jeg var ok, fordi det var så koldt. Men heldigvis kom der nogen løbende i pauserne og lagde et tæppe over os, det var dejligt.
En anden scene der skulle optages var, når alle forlod færgen og gik eller kørte væk derfra. Her blev vi sendt i mange retninger og mixet på kryds og tværs med de andre statister, indtil de havde masser af optagelser. Vi var også heldige at få en tur i en af veteranbilerne, som bumlede godt hen over brostenene.
Da det begyndte at blive aften, manglede der kun en scene. En drone skulle filme færgen sejle ind i havn og vi skulle derfor tilbage til vores start position. For vores vedkomne var det på kajen, ventende på færgen. Skuespillerne var nu taget hjem da de ikke kræves til denne sidste scene.
Først skulle solen gå ned, så de kunne få den rigtige optagelse, og så skulle færgen komme. Vi ventede og ventede, men der skete ikke rigtigt noget. Der var nu ret koldt og dem med tæpperne var også taget hjem. Over en time gik der, og sikkert også mere. Pludselig fik vi en melding om, at de havde mistet dronen og det betød at optagelserne var slut for den dag. Det var lidt underligt, at det hele nu var slut, og inden vi fik set os om var vi iført vores eget almindelige tøj fra 2018 og på vej hjem.
Det har været en fantastisk oplevelse og selvom det var mega koldt den dag, så var jeg uden tvivl klar til at gøre det igen.
Da filmen havde premiere tog vi turen til Sønderborg igen. Her mødtes vi med Tommy Duus og en del andre statister, hvor vi spiste sammen inden filmen. Det var sjovt at se sig selv på film, og endnu en god oplevelse. Det har været lærerigt på mange måde, at se hvordan film bliver til og være en brik i puslespillet, som til sidst danner en helhed.
Efterfølgende har jeg været så heldig at være med i endnu flere film, reklamer og spillet musicals, som også er min store lidenskab. Udover at være statist/skuespiller, så bruger jeg al min fritid på at synge og spille musik og elsker at optræde. Efter sommerferien skal jeg på Hoptrup efterskole på Musicallinien og jeg glæder mig, og mon ikke der også bliver plads til flere statist/skuespilroller i fremtiden. Jeg er i hvert fald KLAR. Tak til DASK for muligheden....
Mange hilsner fra
Astrid Collett Munkholm
Jeg blev meget glad for at blive udvalgt til at være statist i filmen. Jeg har selvfølgelig hele tiden vidst, at en stor del af Sønderjylland for ikke særlig længe siden var tysk, men at være med til at optage en filn, der foregik på den tid, gjorde virkelig historien levende og nærværende.
At være statist i filmen var en kæmpe oplevelse: At få de gammeldags kostumer på, at få håret sat op, og at det var ligeså vigtigt at vi statister var ligeså "skarpe" i udtrykket som dkuespillerne.
Jeg var så heldig at være med dels i optagelsen af de to begravelser og ved gallafesten. To meget forskellige opgaver, men begge dele lige spændende.
Det var også sjovt at opleve det store setup, det kræver at lave så stor en film.
Og det er lidt stort at kunne se tilbage på at have været med i så storslået en film, omend det kun er i bittesmå klip!
Mange hilsner
Dorthe Lund
Det var med en blanding af spænding og nysgerrighed at jeg sammen med tre andre kørte fra Aarhus mod Augustenborg slot for at stille op til en af de større produktioner som var blevet sat i gang her i Danmark.
Jeg havde hørt fra kollegaer og venner at det var en spændende oplevelse på både havnen i Sønderborg, og ved en af de gamle kroer, så det at skulle være en prøjsisk officer, til en størr
e scene satte jo en vis forventning i gang, selv om jeg gentagende gange ”tog mig selv lidt i nakken” for at holde lidt ”fokus”.
Turen gik uden de store begivenheder og vi fandt frem til slottet og parkeringen. Man kunne allerede fornemme at der var en del under opsejling for som altid når en større produktion rykker ind, så står der en flåde af lastbiler og varevogne, og folk summer rundt som overivrige bier. Selv om det var lidt svært at orienterer sig, lykkedes det os at finde frem til lokalerne hvor alle statisterne skulle mødes, og Tommy himself tog selvfølgelig imod os i strålende humør.
Folk begyndte stille og roligt at komme til og efterhånden under Tommys årvågne blik blev vi sendt over til hår og kostume. Her begyndte det så at tage fart for mig, og en lille sjov detalje omkring mig og mit udseende begyndte her at komme i spil, mere end normalt på et film-set. Tommy var heller ikke sen til at gribe denne mulighed for at bruge mig som eksempel i lille peptalk til alle de nye tilkommende og for dem der måske overvejede at fortsætte som statister.
Når man har ligheder med en af de ledende skuespillere i filmen, og hår og kostume kun har forstærket indtrykket, så bliver det altid sjovt at se folks reaktion, og efter hvad jeg fik at vide både fra de andre statister og hele det tekniske crew, så var det en oplevelse der gav masser af små sjove oplevelser og anekdoter til senere brug.
Alt i alt så blev det to dage eller nærmere nætter hvor 1918 blev vakt til live. To nætter hvor damerne gik rundt i smukke balkjoler og dansede med officerer og embedsmænd. Hvor store projektører og fakler lyste den mørke nat op, mens hestevogne, og veteranbiler fragtede det højere borgerskab til festlighederne, og filmens crew var i fuld sving med at forevige det.
”I Krig og Kærlighed” blev til en af de oplevelser jeg personligt kommer til at huske et godt stykke tid fremover…
Martin Arnold Agersnap
Som historie-interesseret indfødt sønderjyde var jeg meget glad for at kunne være med som statist, endda 2 gange! Det var første gang jeg oplevede en filmproduktion på tæt hold og det var meget spændende.
Jeg er selv ingeniør og var også meget interesseret i det tekniske omkring filmproduktion. Det fik jeg et godt indplik i, synes jeg. Min største overraskelse var nok tidsforbruget for blot at lave en enkelt scene. Det var et par lagne dage, da jeg var på arbejde om dagen...
I fest-scenen på Augustenborg Slot spillede jeg tysk general.
Ved Sønderborg slot spillede jeg civilist og min søn var også med som soldat. Det var en meget fin far/søn oplevelse! Min søn syntes også at det var en oplevelse at være med.
Mine billeder er ikke så gode, men jeg har hoslagt et par stykker, har flere.
Med venlig hilsen
Kasper
Kasper Paasch
Tak til alle medvirkende i det Sønderjyske. Har du historier og billeder fra optagelser du har været på må du meget gerne sende os en mail herom ;-)
Du kan også dele dine billeder på Instagram under hashtagget #daskstatister
Sådan ansøger du!
Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.Mvh Tommy Duus
Caster/ Branchevejleder
3867 Sidevisninger