Nærhedsprincippet - Hvorfor vælges jyder/ fynboer fra til optagelser i København
Nærhedsprincippet - Hvorfor vælges jyder/ fynboer fra til optagelser i København
Nærhedsprincippet - Hvorfor vælges jyder/fynboer fra til optagelser i København
Eller, hvorfor og hvornår vælges jyder/ fynboer til på Københavnerproduktioner? Det er måske en anden måde at se det på?
Vi har skrevet om det i andre opslag og svarer ofte på spørgsmålet i vores Facebook-forum.
Helt grundlæggende har DASK intet med udvælgelsen af statister at gøre. Det er den statistkoordinator, der er tilknyttet projektet, som vælger blandt mange ansøgere, hvem der skal inviteres til at medvirke i de enkelte scener. Dette sker enten via statistdatabasen, lineuppen eller de enkelte opslag.
Langt, langt, langt de fleste produktioner optages i og omkring hovedstadsområdet. Det har vi ingen indflydelse på, selvom vi nogle gange bliver spurgt, om vi ikke kan flytte optagelserne ;-)
Statistkoordinatorens opgave er at finde de "rigtige" statister til de forskellige scener, baseret på køn, alder og type. Af samme årsag er det vigtigt, at din profil er opdateret med nye, vellignende og neutrale billeder, og at dine stamdata (højde, vægt og kontaktinfo) er korrekte.
Vi samarbejder med mange erfarne statistkoordinatorer, men også med nye. Det, der er helt grundlæggende, er, at jo flere produktioner du koordinerer, desto færre jyder og fynboer prioriteres i din produktion. Sandsynligheden for afbud eller udeblivelse stiger, jo længere væk du er fra optagelserne. Det er dyrere, kræver mere planlægning, tog kan være forsinkede, og der er bare flere motorveje, hvor der kan opstå kø. Din tid er heller ikke kun 8 timers optagelse, men 8 timer plus transport. Så det er ikke nødvendigvis af ond vilje, men virkeligheden, der begrænser dig i at møde frem.
En høj udeblivelsesprocent er én ting, men de praktiske hensyn for dig og produktionen vejer faktisk tungere.
Hvis du har medvirket som statist tidligere, har du måske oplevet ventetid, justeringer og konstante ændringer. Det er ikke fordi, produktionen er uerfarne amatører, men faktisk det modsatte. Der kan opstå 100 ting, der forhindrer, at den planlagte scene kan optages på det rette tidspunkt og på den rette måde. Det er ikke kun sygdom eller vejret, der kan skubbe rundt på scenerne, men også en låst dør, der ikke kan åbnes, eller en runner, der sidder fast i kø på motorvejen. Hver gang noget "smutter", skal noget andet tilpasses. Det er irriterende for alle, men en vigtig præmis at forstå for alle, der laver film. Udfordringen er, at både statistkoordinator og statister modtager info om ændringerne som de sidste.
Hvis du så sidder i toget på vej til optagelse, i bilen, eller lige er ankommet efter 5 timer fra Nordjylland, og du har booket hotelværelse og overnattet for at være klar om morgenen, er det bare meget mere bittert, hvis optagelserne udsættes til en anden dag. Det er ingens skyld, men det er de omstændigheder, der nu engang er, og produktionen kan ikke godtgøre for udgifterne.
Ændringer er ærgerlige, aflysninger er ærgerlige, og at sende folk hjem fra optagelser er det værste, man kan opleve som statistkoordinator. Men det smerter særligt, når man ved, at nogle af dem, man har booket, har 5 timer hjem, og der ikke er nogen godtgørelse.
Når man som statistkoordinator oplever dette, vælges jyder og fynboer ikke som de første. Det betyder ikke, at man aldrig vælges, men man vælges bare ikke som den første. De, der ofte alligevel vælges, er dem, man har arbejdet med før, som har udvist fleksibilitet og som kender gamet.
Statistarbejde er frivilligt, og det beløb, du får for medvirken, enten som gavekort eller honorar, er ikke en løn, men en påskønnelse. Det er beklageligt, at mange kalder det løn, for det er en erkendtlighed, der måske dækker lidt af busbilletten, toget eller parkeringen – men det er ikke en løn.
Vi (DASK) og de statistkoordinatorer vi samarbejder med bestræber os på at give gode oplevelser. Og oplevelsen er ikke god for nogen, der har taget fri fra arbejde og har pumpet cyklen, men den er bare 10 gange værre, hvis du kommer langvejsfra.
Så det er ikke nogens ond vilje eller fordi, du er blacklistet, men "sundere" fornuft.
Ved nogle produktioner er det faktisk et krav at statisterne er lokale eller fra hele bestemte kommuner grundet støtte. Det er også et krav at produktionsfolkene er fra nærområdet. Det er også forhold der skal tages hensyn til.
Hvad kan du gøre som statist, hvis du bor langt fra København?
Du kan tilmelde dig vores "akutliste" under statistopgaver, men du skal også, hver gang du søger et opslag, gøre det klart for statistkoordinatoren – ny som gammel – at du gerne tager turen i bilen, at du kan overnatte hos dine forældre, og at du er indforstået med, at dine udgifter ikke dækkes. Så mangedobler du din sandsynlighed for udvælgelse, selvom den altid er mindre end for en, der bor lige nede ad gaden eller en metrostation væk.
Håber dette giver lidt klarhed :-)
Sådan ansøger du!
Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.Mvh Tommy Duus
Caster/ Branchevejleder
469 Sidevisninger