Viden om

Hvornår kan man egentlig kalde sig skuespiller – og hvornår kan man ikke?


dask nyhed

Hvornår kan man egentlig kalde sig skuespiller – og hvornår kan man ikke?

Deadline inden d. 1. januar 2030

Hvornår kan man egentlig kalde sig skuespiller – og hvornår kan man ikke?

Lad os få det slået fast med det samme: Alle kan kalde sig skuespiller. Titlen "skuespiller" er nemlig ikke en beskyttet titel i Danmark – modsat fx læge, advokat eller psykolog, hvor det kræver en autoriseret uddannelse at måtte bruge betegnelsen. (Kilde: Retsinformation.dk, "Bekendtgørelse om autorisation og registrering af sundhedspersoner")

Men når alle kan kalde sig skuespillere – uanset baggrund, uddannelse eller erfaring – så mister titlen også lidt af sin vægt. Derfor opstår der naturligt en slags graduering i faget, hvor nogle skuespillere anerkendes bredere end andre, enten gennem uddannelse, indkomst eller fagligt netværk.


Skuespiller – fordi du lever af det
En af de mest almindelige måder at blive opfattet som "rigtig" skuespiller på, er ved at kunne sige:
"Jeg lever af det."

Det vil sige, at din hovedindtægt kommer fra skuespillet – enten gennem filmroller, teaterarbejde eller lignende kunstneriske opgaver. I praksis tolkes "hovedindtægt" som mere end 50 % af din samlede årsindkomst. (Kilde: A-kassernes fælles principper, SKATs vejledninger om bi- og hovedbeskæftigelse)

Udfordringen?
Skuespillerindkomst er ofte ustabil. Mange arbejder projektansat på en film, en forestilling eller i en periode med dubbing, reklamer eller undervisning. Det er kun de få – primært fastansatte på landsdelsscener eller Det Kongelige Teater – der har en stabil månedsløn.

Langt de fleste skuespillere i Danmark har supplerende indtægter. Nogle arbejder som undervisere, caster, værter, manuskriptforfattere eller lignende – mens andre har deltidsjobs uden for branchen for at få det til at hænge sammen.


Skuespiller – fordi du er uddannet
En anden adgang til betegnelsen "skuespiller" går via en anerkendt skuespilleruddannelse.
Vi kender det fra mange fag: Har du eksamenen, har du retten til titlen – også selvom du ikke nødvendigvis arbejder i feltet. Du kan være psykolog på papiret, men ikke bruge det aktivt.

I Danmark er det kun uddannelserne under Den Danske Scenekunstskole (tidligere Statens Teaterskole m.fl.), der automatisk giver dig brancheblåstempel. Herfra optages man direkte i Dansk Skuespillerforbund og Skuespillerhåndbogen. (Kilde: www.scenekunstskolen.dk, www.skuespillerforbundet.dk)

Du kan sagtens tage en uddannelse i udlandet – men for at den anerkendes af branchen, bør den som minimum være:

3-årig

SU-berettiget

Indholdsmæssigt på niveau med den danske statslige scenekunstuddannelse

Det er dog ikke nogen garanti for job bagefter – men det åbner døre.


Skuespiller – fordi du gør det selv
Den tredje vej er den autodidakte.
Her bygger du din skuespilleridentitet op over tid gennem erfaring, netværk og konkrete roller.

Du kalder dig skuespiller, fordi du er det – ikke på grund af et eksamensbevis, men fordi du får roller, udvikler dig, og arbejder fagligt med skuespillet. Måske deltager du på kurser, laver kortfilm, optræder på de lokale scener eller får små biroller i serier. Over tid kan du opnå optagelse i Skuespillerforbundet, hvis du kan dokumentere nok professionelle opgaver.

Men vejen er længere. Der er ingen SU, ingen klassekammerater, ingen garantier. Det er 100 % selvfinansieret og kræver vilje, vedholdenhed og vedvarende træning. Men mange autodidakte ender et sted, hvor de matcher – eller overgår – det faglige niveau hos uddannede skuespillere.

Det kræver bare tålmodighed.
Som man siger: Du lærer først rigtigt at køre bilen, efter du har fået kørekort. Spørgsmålet er bare – bliver du en bedre bilist, hvis du får kørekortet først? Eller hvis du lærer det samtidig med, at du kører?

På jagt efter job – hele tiden
Uanset hvilken vej du vælger – den klassiske, den udenlandske eller den autodidakte – så er virkeligheden den samme:

Der er ingen garantier for job.

Skuespillerlivet er ikke præget af sikkerhed, men af bevægelse. Du er i konstant jobsøgning. Også når du har et job – for det næste skal sikres.

Derfor er supplerende indtægtskilder, netværk og vedligeholdelse af dine færdigheder så vigtige. Mange uddannede skuespillere ender med at falde ud af feltet, netop fordi de ikke vedligeholder deres træning – og dermed mister både faglig skarphed og synlighed. Den autodidakte, der hele tiden må finde sin vej, har derfor ofte et bedre beredskab til at overleve i virkeligheden.


DNA – Den Nye Autodidakte Skuespilleruddannelse
På DASK-Online har vi siden 2017 haft vores egen tilgang til den autodidakte skuespillertilgang – nemlig DNA-uddannelsen. Vi starter vores 10. årgang i februar 2026. En praksisnær, helhjertet og netværksbaseret platform for dig, der gerne vil finde din vej – uden at vente på at blive valgt.

Måske er det netop dér, du skal starte?



Sådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.



Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


217 Sidevisninger