Arkiverede opslag

Anbefalede alternative skuespilleruddannelser


dask nyhed

Anbefalede alternative skuespilleruddannelser

Deadline inden d. 1. januar 2021

Anbefalede alternative skuespilleruddannelser

Du øger din læseoplevelse markant hvis du tilgår denne side fra en computer ;-)

Jagten på en skuespilleruddannelse og dygtiggørelse med anerkendelse og et blåstemple i ryggen er der mange, mange, mange drømmer om. Heldigvis mange, mange der ikke har ambition om at forfølge den. Men som med alt andet i studielivet, skal man lære sig selv at kende før det endelige valg træffes. Man kan altid stoppe op undervejs og vælge anderledes. Det du måtte have lært i processen er aldrig spildt, men kan kanaliseres andre veje. Særligt netop dette fag!

Men den alternative skuespillervej kan blive dig en dyr fornøjelse, og det kan have vidtrækkende konsekvenser for dig. Derfor skal du tænke dig særligt grundigt om, hvis du vælger at gå alternative veje!

Vi modtager næsten dagligt henvendelser fra vores brugere som søger vejledning omkring skuespilleruddannelser i hele verden. - og jo særligt i tiden efter optagelsesprøverne til Scenekunstskolerne (Skuespillerskolen DK/ januar-marts)

Der findes mange skuespillerskoler, med hver sin niche og vinkel på faget som heldigvis er mangfoldigt. Med tiden er vi blevet bekendt med mange forskellige verden over, men kender langt fra de fleste. At anbefale en skole frem for en anden kan også være farligt, for der er mange parametre man skal tage med ind i denne anbefaling, ikke mindst det faglige udbytte og det økonomiske aspekt.

Hvis vi skulle anbefale i denne konkrete sammenhæng skulle vi kende dig indgående, men vi skulle også have indgående kendskab til den eller de skoler vi måtte anbefale, dens lærere, ledelse og hvordan de efterlever og udlever deres værdier. - og i begge tilfælde skraber vi sikkert kun overfladen. Vores konkrete ensidige anbefaling vil derfor ikke være retvisende - Du skal altid være varsom med anbefalinger helt generelt og få så mange perspektiver som det er dig muligt.

Du skal altid have dine forældres perspektiv med, også selvom de ikke altid er lige i synk og forstår dit drive. Men det er dine forældre der kender dig bedst. Nære venner som har kendt dig i lange perioder af livet er også værd at tage med også selvom de slet ikke kan følge din ambition. Sortseerne er også vigtige, ellers bliver farven for unuanceret.

- Først når du har mangerettede perspektiver, kan du tage den rigtige beslutning.


Faglige udbytte

Dit faglige udbytte, vil langt hen ad vejen faktisk være op til dig selv. Underviserne og skolens målsætning og ambition kan være nok så højt, men hvis du ikke er klar til det eller rustet til det, kan det være en meget dårlig investering. Uanset hvor du ender, så peger pilen på dig i forhold til dit udbytte. Kun en positiv tilgang til underviserne, undervisningen og dine medkursister og et koncentreret fokus på forberedelse og indhold vil give dig det optimale udbytte. Mange har en tendens til at give skylden videre, men sagen er den du skal være klar og have den rette modenhed. Det er en svær indre balance, som kun du kender. Mange gange kender du den ikke før du står i det. Din oplevelse og udbytte er en sum af mange udefrakommende faktorer, som du heller ikke selv altid er herre over.


Økonomien

Økonomisk, skal man virkelig tænke sig om. Kun Scenekunstuddannelserne (Skuespillerskolen) herhjemme er ikke med egenbetaling, og du skal altid lave regnestykket, men også perspektivere regnestykket. (Kun enkelte 3 årige uddannelser i udlandet kan du tage din SU med. Det er noget du hele tiden skal følge med i, for disse tilskud og muligheder skifter hele tiden)

Når vi ser bort fra Scenekunstskolerne herhjemme hvor du kan modtage SU under hele dit studie, skal du altid have følgende for øje:

Hvad koster uddannelsen, når alt er talt med? Du skal jo medregne at du skal leve og bo ved siden af din uddannelse. Udgifter, som skal medregnes i det beløb du tager for uddannelsen. Modtager du ikke SU, skal du bare være særlig opmærksom herpå.

Tænkt eksempel:
Du vælger at søge op (kommer ind) på en skuespillerskole der koster 60.000 kr. om året over en 3 årig periode. Altså samlet et gebyr på 180.000 kr. for de 3 år.

Hvis det var den eneste udgift du havde på de 3 år, var det jo til at overskue og også noget der kunne virke attraktivt. Særlig attraktivt hvis du kunne få SU.

Men du skal leve og bo ved siden af din uddannelse, og de udgifter er ofte betragtelige da skuespillerskoler ofte findes i de større byer rundt om i verden. Vælger man bopæl langt ude for storbyen for at spare på huslejen, skal man indregne transportudgifter og transporttiden hertil. Det er et regnestykke du skal lave, så det ikke kommer bag på dig. I nogle tilfælde vil en relativ dyr husleje faktisk være billigere?

Uanset hvad, hvor og hvordan du måtte vælge SKAL du have penge på kistebunden. Det er vores helt klare anbefaling. Vores tommelfingerregel er at du skal spare op til 1 år, uden at du behøver at tænke økonomi. I dette tænke tilfælde hvor skolen koster 60.000 kr. skal du påregne en opsparing på mellem 150.000 - 200.000 kr. for det første år.

Forventer du at arbejde ved siden af din uddannelse for at tjene til dagen og vejen, er det jo energi og stress du tager fra din uddannelse, som du jo betaler relativt dyrt for i forvejen. Du skal have det optimale ud af din uddannelse, så nytter det vel ikke at du ikke møder frisk og velforberedt op til undervisningen, fordi du skulle tjene til undervisningen og huslejen. En opsparing er et MUST. - Og en god start, uden økonomisk stresse er altafgørende.

Et studiejob vil altid være at anbefale, uanset hvor stor en opsparing man har. Altid en god ting at man også har energi rette mod andre ting end sin uddannelse, men dit hovedfokus skal være din uddannelse og et evt. studiejob skal være sekundært. Tager dit job over, som nogle gange måske kan være fristende... mister du fokus og du betaler dyrt for noget du ikke får det optimale ud af. Det koster dig teoretisk set skuespillerjobs i den anden ende? Hvis du tilmed kan finde et job med studierelevans, vil det være det bedst tænkelige, men jobbet må stadig ikke tage over!

Du skal desuden have en økonomisk plan for hele din uddannelse. En total katastrofe, hvis det er din økonomiske planlægning der gør at du ikke kan gennemføre. Så bliver det for alvor dyrt.

Langt de fleste laver en aftale med deres bank. Har du en opsparing, er banken også lettere at tale med. Din opsparing signalere, at du har økonomisk snilde.

Men penge fra banken er lånte penge som skal tilbagebetales. En slags studielån, som dog ikke har de samme fordelagtige vilkår som hvis der medfulgte SU. Men det er jo en forhandling i den anden ende som er en anden snak.

Hvis vi antager at du har en opsparing til det første år, så skal du låne i banken til de 2 sidste år. Altså låne mellem 300.000-500.000 kr. Husk det du måtte tjene på et studiejob, aldrig må være en del af dit budget, da du jo aldrig kan være sikker på at have dette job, og slet ikke i hele din studietid?! Indtægter fra et studiejob, skal være til at forsøde livet, som også kan have en stor motivationsgivende faktor og som man faktisk ikke skal undervurdere heller ;-)

En del af dine overvejelser før du træffer dit valg er også livet bagefter og dine jobmuligheder. Et perspektiv som jo også hele tiden ændre sig. Det kan du aldrig være herre over, men du kan optimere din chance ved at blive den bedste skuespiller du kan blive. Når du er ude på den anden side, er det dig der tager jobbet af samme årsag ;-)

Hvor mange skuespillerjobs skal du have på den anden side før din uddannelse har tjent sig hjem?

Det er et meget, meget svært spørgsmål at svare på og har mange perspektiver. Det væsentlige herved er at bemærke at man yderst sjældent har et fast arbejde som skuespiller. Det gør dette spørgsmål umuligt at svare på. Men fordi det er umuligt, er det et spørgsmål du skal reflektere over inden du tager valget. - En ting er lyst, vilje, drøm... eller ambition. Men det skal også give mening, vel? - Andre gange kan man også tænke for meget over tingene, kender du det?


Udlandet - Pespektivet

Tager du din uddannelse i udlandet, skal du have i mente at det netværk og de relationer du opbygger opbygges i det land. En uddannelse kan sjældent omsættes direkte herhjemme fordi jobkulturen og tilgangen er en helt anden og vil ikke give dig job herhjemme. Uddannelse eller ej, så er det netværket der giver dig jobbet i den sidste ende. Denne del lære du meget sjældent på en skuespilleruddannelse, her lærer du at blive en dygtig skuespiller. At lande rollen er en anden sag, og her er casting- og audition træning faktisk den mindste del, selvom mange tror noget andet.

Blåstemple

Vores tommelfingerregel er, at hvis du vil uddanne dig som skuespiller, SKAL uddannelsen minimum have et forløb over 3 år. Alt andet må betragtes som et kursus af kortere eller længere varighed. Disse kurser eller kortere uddannelser kan være ganske givende og fremmende, men kan ikke kategoriseres at være en uddannelse. Vi ved at mange stykker deres egen uddannelse sammen, af en række kortere forløb, hvilket vi også varmt kan anbefale at gøre, men du skal bare være klar over at denne sammenstykning ikke giver så mange point i det danske system! - I forhold til blåstemplet!

Blåstemplet i DK er skuespillerforbundet. Man kan være uenig i denne betragtning eller ej, men det er sådan landet ligger.

Vi anbefaler derfor kun at du tager uddannelser, hvor du optjener point til det danske system... hvis dit formål er at du vil arbejde som skuespiller i Danmark. Hvis du ønsker at arbejde i udlandet er det en anden sag.

Når vi anbefaler her, for det gør vi... holder vi os til de retningslinjer som er udstukket af Dansk Skuespillerforbund. Vi anbefaler, at den uddannelse du måtte tage også vil bidrage til dit hjemmelige netværk ved at du kan optages i skuespillerforbundet efter endt uddannelse i udlandet eller fra alternativ kant herhjemme.

Udgangspunket er, kast kun penge efter skuespilleruddannelser som er anerkendte af Skuespillerforbundet.

Her er listen af uddannelser indenfor scenekunst som sikre dig optagelse i DSF:
http://skuespillerforbundet.dk/fileadmin/user_upload/documents/Om_DSF/Medlemskab/SKOLER_-_Optagelsesberettigede_juli_2017a.pdf


Google de forskellige uddannelser og spørg evt. på vores facebookside om der er nogle der har erfaringer med de forskellige steder, så du kan få det perspektiv med

KLIK HER (FB)

DNA
Vi har også udviklet vores helt egen skuespilleruddannelse her på DASK-online, som vi kalder Den Nye Autodidakte Skuespilleruddannelse (DNA)... Som kort forklaret handler om hvordan du bliver skuespiller uden en uddannelse ;-)

Det er ikke den sikre vej, eller en kortere vej... men en anden vej. (Du finder vores uddannelse beskrevet nærmere her ved din profil under "Kurser")

Held og lykke i jagten på den helt rigtige skole for dig!.. og HUSK, jagter du græsmarker på den anden side af jorden, hjælper vi dig også gerne undervejs

(Artikel 2736)



Log ind for at læse mere!





Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


1434 Sidevisninger