Viden om: Playing age/ spillealder? Et begreb der skaber total forvirring - men hvorfor?


dask nyhed
dette opslag på Facebook

Playing age/ spillealder? Et begreb der skaber total forvirring - men hvorfor?

Deadline inden d. 1. januar 2022

Playing age/ spillealder? Et begreb der skaber total forvirring og frustration - men hvorfor?

En af de største udfordringer vi slås med her på "den anden side", er skuespillere (folks) opfattelse af dem selv. Vi afvikler af samme årsag netop castings for at kunne foretage denne vurdering og afklaring. Både i forhold til talent (fagligt niveau) men også om man er "Rigtig" til rollen (Type og alder) set i kontekst til manus og det øvrige cast.

Netop omkring playing age (eller oversat) spillealder er der kæmpe forvirring blandt skuespillere og produktionsfolk. Forvirringen skyldes at ingen kender (kendes ved) til ordets oprindelige betydning og hvilken kultur den er opstået i og anvendelsen af begrebet.

Oprindelsen
Når et manuskript skrives angives karakterens spillealder. "Louise (28) Psykologistuderende og mor til Malte (4) som går i børnehave"...

Louises spillealder er angivet til at være 28 år og Maltes til at være 4 år. Spillealderen er ikke nødvendigvis skuespilleren faktuelle alder, men den alder karakteren foregiver at være. Her er det hver at bemærke at der er angivet EN konkret aldersbestemmelse. (28) og (4).

Faktuel alder er en ting, alder set i kontekst en anden ting.

Man kan jo sagtens finde en 26 årig der ville kunne foregive at være 28... eller en 32 årig måske. Men i dette tilfælde er der ikke tale om "playing-age" men "playing-range", bedst oversat med "aldersspænd". Når disse to begreber mudres sammen bliver forvirringen total.

Når castere søger skuespillere til en karakter på 28 vil man til en start lede efter skuespillere i aldersspændet 26-32 år via databasesøgninger. Angives dette "aldersspænd" i et opslag som "spillealder" eksempelvis opstår problemet.

"Vi leder efter en kvindelig skuespiller mellem (implicit: aldersspænd) 26-32 år i rollen som..."

Nu leder vi efter folk i faktuel alder (Aldersspænd) mellem 26-32 år og ikke spillealderen (28), som i grundreglen er 2-5 år på begge sider af din (skuespillerens) faktuelle alder. Altså grundreglen.

Hvis filmproducerende/ castere ville anvende begrebet spillealder, skal de kun angive EN alder i et evt. opslag (Som i manus). I dette tilfælde (28). Når de/ vi angiver aldersspændet (mellem) i opslag, som af skuespillerne der ansøger fortolkes som spillealder, modtager vi henvendelser fra kvinder fra 21 - 37 år... samt de 18 - 20/ og de 38 - 42 årige, som selv mener de godt kunne gå for at være enten 26 eller 32!

På den anden side skal vi nu til at forholde os til en langt større ansøgerskare som ikke matcher vores udgangspunkt og som derfor ikke kommer i betragtning. Folk ansøger med falske forhåbninger om at komme i betragtning til rollen... hvis du ikke kender forskellen

Forvirringen er total når både filmfolk/ castere og skuespillere ikke skelner mellem, eller kender forskellen på begreberne.

Det hedder en spillealder på (28) IKKE en spillealder mellem... (26-32)

Når du som skuespiller ser opslag med angivet aldersspænd, kan du pege dig frem til en spillealder der ligger ca. i midten.

Skal du forvirres yderligere...
Når der ledes efter statister (Altså IKKE skuespillere) og der er angivet et aldersspænd på mellem 20-30 år, er der IKKE tale om at vi kun leder efter nogen på 25 ish, men nogen der kan udgøre det for at ligne nogen mellem 20 og 30 år... Du kan derfor i dette tænkte tilfælde sagtens være 18 eller 35.

At angive spillealder for statister er noget vås, her er der altid tale om aldersspænd

Ja, der er ikke noget at sige til at man kan blive forvirret!

Skuespillere og statister er to meget forskellige funktioner i en film, og du skal kende forskel på spillealder og aldersspænd i begge tilfælde

Håber ikke du blev mere forvirret... ellers må jeg forklare mig yderligere ;-)

MVH
Tommy Duus

Caster/ BranchevejlederSådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


950 Sidevisninger