Viden om: Hvad er sandsynligheden for at lande en skuespillerrolle i en spillefilm eller Tv-serie


dask nyhed
dette opslag på Facebook

Hvad er sandsynligheden for at lande en skuespillerrolle i en spillefilm eller Tv-serie

Deadline inden d. 1. januar 2022

Hvad er sandsynligheden for at lande en skuespillerrolle i en spillefilm eller Tv-serie

Nu sætter vi alt hvad der har med type og talent til side for en stund og fokusere på de rent formelle tal. Hvor sandsynligt er det du lander en rolle i en spillefilm eller Tv-serie, hvis vi caster!

Lad mig starte med at fortælle at den er lille. Der er nemlig stor konkurrence om jobbet, fra flere fronter...

Hver gang der skal findes roller der skal spille de forskellige karakterer i en fiktionssammenhæng, er hver karakter tildelt en spillealder i manuskriptet. Ud fra denne spillealder vurderes det aldersspænd som karakteren skal findes blandt (Eksempelvis: Mona 23 år)

I filmen skal Mona være en 23 årig pige. Ud fra denne viden defineres et aldersspænd. Dvs. Man leder efter kvinder/ piger som ligner nogen der vil kunne spille en 23 årig. I dette tilfælde ville man lede efter piger i alderen 20-27 år.

Alle vores skuespillerprofiler i dette aldersspænd er i teorien i spil til rollen, da vi jo peger folk ud via deres profil og IKKE via opslag. I dette konkrete tilfælde vil der via DASK-online være 5500 piger i spil til rollen med afsæt i alderen. Var man derimod mand er tallet 3500.

Ud fra en sandsynlighed, er det altså 1-5500 for piger/ kvinder og 1-3500 for drenge/ mænd. Så ud fra sandsynligheden er det lettere for mænd at lande roller. Men det er så langt fra helt korrekt alligevel. Tallet kan være noget større.

Hvis der castes kvinder/ mænd over 23 år, kigger man også i skuespillerhåndbogen. Blandt de der har en skuespilleruddannelse eller som på anden vis har kunne dokumentere at de har kunne ernære sig som skuespillere i en periode. Antallet af kandidater her er noget lavere, men de skal smides oveni de tal jeg bringer her.

Her tager vi end ikke højde for, at man i udgangspunktet må formode at de der er optaget i skuespillerhåndbogen også er dygtigere grundet deres uddannelse og erfaringsniveau.

Men det slutter ikke her. Producenten og instruktøren har altid nogen i tankerne. Nogen de ofte har arbejdet sammen med før. Nogen de kender indgående. De fylder ikke så meget i vores tal- sandsynlighed... men i kraft af at de allerede er spottet af dem der skal arbejde med dem, giver dem en enorm fordel.

I dette tilfælde vil jeg skønne at der er 90% sandsynlighed for at Mona rollen landes blandt de sidstnævnte. Hvilket jo i teorien mangedobler sandsynligheden for at du lander rollen.

Men der er jo et hav af andre kriterier for at vælge dig fra inden. Vi ender jo ikke med at caste i 1000vis ;-)

Pointen!
Det jeg naturligvis forsøger at fortælle er at det er vigtigt at du hele tiden er synlig i markedet. Det vil øge din sandsynlighed. Opdater din profil også selvom der ikke er nogen der ringer. Du skal jo være rigtig til rollen. Træn, træn, træn... Når du så inviteres til casting, skal du kæmpe mod dem der allerede er i træning.

Men vigtigst. Lav kortfilm, kortfilm, kortfilm. De filmfolk der laver kortfilm er dem der laver spillefilm i morgen. Hvis du kan komme med til casting på baggrund af at du tidligere har arbejdet med instruktøren kan din vej være banet for en rolle i en større TV-produktion... Hvis ikke er det næsten usandsynligt at du lander rollen.

Jeg må bare understrege dette kraftigt. Det er IKKE nok at have en profil man ikke opdatere, eller at betale for en skuespillerprofil og håbe på at telefonen ringer. Man må ikke blive inaktiv, så glemmes man. Det er et hård slid og kræver virkelig mental styrke at blive ved og ved og ved.

Mange mister modet undervejs. Nogen rejser sig igen og igen og lander rollen.

Vi har aftaler med alle medieskoler og medieuddannelser i DK og giver dig muligheden for at de ser din skuespillerprofil når de skal caste, men også allerede inden deres castingproces starter.

Når de ringer, skal du smide hvad du har i hænderne og sige... ja tak. Også selvom rollen er ulønnet og du må tage en fridag fra arbejde eller studie.

Men jo altså kun hvis du vil bryde sandsynligheden for den store rolle en dag

Held og lykke med det, men husk du har en støtte i os ;-)

Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


752 Sidevisninger