Viden om: Den utålmodige skuespiller - Er du ramt?


dask nyhed
dette opslag på Facebook

Den utålmodige skuespiller - Er du ramt?

Deadline inden d. 1. januar 2022

Den utålmodige skuespiller - Er du ramt?

Tålmodighed er en dyd, lyder en af livets floskler… men er der noget om det i vores verden?

Vi har mange superambitiøse skuespillere herinde på DASK-online. Vi møder dem på vores DNA Uddannelse, til kurser og til de foredrag vi arrangerer og støder naturligvis på dem når de søger vores CastSelvopslag. Vi skriver med dem i vores facebookforums og tager snakken over telefonen, hvis der er behov for dette.

Nogle er mere ihærdige og arbejdsomme end andre naturligvis, men de mærker lynhurtigt at indsatsen kan betale sig… Nogen gange? Betale sig, ikke at sidde på hænderne, men at gøre noget selv. Mange gange er der pay off med det samme, andre gange skal man vente en rum tid.

Faren ved at få gode jobs er at de tænder ild for mere, og noget større. Ild er jo brændstoffet for motivation, så det kan synes som en god ting. Men bålet skal bygges rigtigt op, ellers går ilden ud.

Fordi man lige har haft en eller to roller i rap, eller neglede en rolle i en tv-serie med replikker, er ikke garanti for at den næste banker på døren… og slet ikke nødvendigvis en rolle der er større eller bedre!

En af vores største udfordringer er at få vores skuespillere til at forstå hvordan verden hænger sammen. Ikke så meget i forhold til din verden… for den kender du, men i forhold til vores verden her på den anden side. For en ting er at tro man forstår det, en anden ting er at acceptere at det er sådan.

Det kan for en skuespiller forekomme mærkeligt, ja direkte frustrerende at der i nogle perioder kan komme henvendelser man må takke nej til fordi man er på andre opgaver, som kan være efterfulgt at lange tørkeperioder uden skyggen af jobs.

Det første man som skuespiller skal forstå er, at mange produktioner castes i de samme perioder af året og har optagelser på samme tid. Naturligvis castes og produceres der året rundt, men der er perioder med højsæson.

I perioden januar/ februar og marts/ august og noget af september vil man typisk inviteres til castings på spillefilm og Tv-serier. Castingprocesser her starter flere måneder forud for produktionsstart.

Der castes løbende året rundt til reklamefilm, men også her er der en lille højsæson. I maj, castes en stor del af sommerens reklamefilm og oktober/ november er der tid til casting og produktion af de mange julereklamer.

Kortfilmene, som er alle skuespilleres guld, har højsæson for casting og produktion i april og maj samt igen i slut september, oktober og et stykke ind i november.

Der er med andre ord bare perioder som er mere travle end andre. Det skal man som skuespiller indstille sig på, men man skal også indstille sig på at fordi der er travlt… er det ikke ensbetydende med at der er bud efter dig.

Der er også modetrends i forhold til anvendelse af skuespillere. Det kan forekomme besynderligt, men vi oplever ofte at efterspørgsel på bestemte typer kommer lidt i bølger. I nogle perioder søger vi mange børn, eller folk med anden etnisk herkomst… eller skuespillere med langt skæg (Hipstertyper). Det kan variere meget.

Vi kan i nogen grad være på forkant, men er jo på ingen måde styrende for hvad der ledes efter i markedet eller hvad og hvor det produceres. Vi er lidt meteorologerne i denne sammenhæng, hvis denne sammenligning giver mening.


Hvad skal man som skuespiller så gøre i jagten på den næste rolle???

Det eneste du kan gøre, når du ikke kender moden, er at være klar til når rollen så kommer!

Kommer buddet, skal du springe til. Smide hvad du har i hænderne og prioritere. Det kan naturligvis forekomme meget let at sige, men det er lidt de vilkår der er.

I de tørkeperioder du oplever, skal du gøre en ekstra indsats for at synliggøre dig i dit netværk/ markedet. Du skal arbejde konstant på at øge din sandsynlighed for at folk ved du er der når rollen kommer. Du skal være “Top of mind”.

Specielt i tørkeperioderne, skal din jobdepression afløses af vilje, tålmodighed og tro.

Tro på der kommer bud efter dig igen, og at du er klar. Denne depression kan du træne dig ud af.

Du kan ALDRIG betale dig til en rolle nogen steder, heller ikke på DASK-online, men du kan betale dig til at øge din sandsynlighed for en rolle. Det er meget vigtigt, at man holder sig det for øje.

Betaler du for en skuespillerprofil eller igen en Agentprofil, er det du betaler for flere muligheder og mere synlighed. Altså en forøgelse af din sandsynlighed for at blive set af dem som leder efter den “Rigtige”. Det eneste vi kan gøre er at give dig en mulighed for at blive set af flest mulige.

Betaler du for et kursus eller en uddannelse, giver dette heller ikke nogen garanti… men øger din sandsynlighed for at lande rollen. Det er jo i skuespillersammenhæng ikke altid nok at være den “Rigtige”, men også at være den “dygtigste” blandt de “rigtige”.

Tålmodighed er altså en dyd, alt du kan gøre er at øge din sandsynlighed. Alt det andet er hverken du eller vi herre over.

Håber det giver lidt klarhed, hvis ikke… Skriv til os eller ring, vi forklare os gerne ;-)

Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


466 Sidevisninger