Viden om

25 års JUBIIILÆUM - ALLE profiler ned sat med 200 kr!

Hvor lang tid går der før du får svar fra en caster?


dask nyhed

Hvor lang tid går der før du får svar fra en caster?

Deadline inden d. 1. januar 2025

Hvor lang tid går der før du får svar fra en caster?

Vi har fået dette spørgsmål konstant de sidste 20 år, og vil de næste 20 år stadig få dette spørgsmål. Spørgsmålet er jo relevant for de som ikke kender svaret og vi får nye i vores system hver dag. Men hvis du læser med her, eller deltager på vores Zoom konferencer, så vil du få noget af svaret…

Lad mig starte med at svare helt generelt.

Du skal altid skelne mellem produktionstyperne. Der er bare forskel på at caste til en kortfilm, en reklamefilm, en musikvideo eller en spillefilm/ Tv-serie.

(NOTE - Og casting har INTET med statister at gøre. Rekruttering af statister er en HELT anden proces og må ikke mudres sammen med castingprocessen!)

Castingprocessen er mange gange den samme uanset produktionstypen, men de der caster er bare forskellige steder i deres karriere og deres erfaringsniveau er meget forskelligt. Derfor vil deres svartider og deres måde at gribe en opgave an på (kommunikationen) også være forskellige… Hvis der da overhovedet svares.

Det kan jo forekomme som direkte uforskammet, hvis man gør sig umage og bruger tid og ansøger, men intet høre tilbage. At casteren ikke tager sig tid til at sende et standardafslag som det mindste.

Men hvad skulle du egentligt bruge et standardafslag til? Har du tænkt over det?

Det er jo på ingen måde konstruktivt, men vil jo bare udstille overfor dig at du heller ikke denne gang fik rollen. Afslag skal give mening i den sidste ende.

Mange gange modtager du faktisk dit afslag allerede inden/ eller når du ansøger (Åben casting) eller hvis du har været ved en (Lukket casting) Du får inden din ansøgning eller ved castingen at vide, at hvis du ikke har hørt videre på en bestemt dato, så er du ikke i videre betragtning til rollen. Det kaldes et inddirekte afslag.

I mange tilfælde vælger man dog også at give afslag af mere eller mindre personlig karakter. I disse tilfælde handler det om, hvis man er nået langt i den pågældende castingproces. I så fald tager man sig ofte tiden og ringer skuespilleren op og tager snakken. Afslag i de sidste led kan godt være slag på sjælen, hvorfor det er vigtigt med en evaluering. Det er en vigtig del af casterens rolle.

Mange glemmer ofte at de har fået et inddirekte afslag, nogle irriteres over af få standardafslag og tænker at det er fordi casteren ikke gider at tage sig tid. Tiden er dog også en væsentlig faktor. Som i alle andre brancher bliver tiden til opgaver her også mindre og castere skal løbe hurtigere og jonglere ofte med flere projekter samtidig.

Men årsagen til manglen på standardafslag skal faktisk findes et andet sted…

Havde selv for nylig en opgave på en spillefilm hvor jeg castede via vores CastSelvsystem. Skuespillerne her skulle lave et rimeligt omfattende selftapearbejde, hvorfor jeg her valgte at sende et standardafslag, selvom skuespillerne havde fået et inddirekte afslag ved ansøgningen (Som man får hver gang man søger et opslag på DASK-online). Jeg tænkte, at det ville være god stil i dette tilfælde.

Det tog mig ikke mange minutter at skrive en SMS tekst med tak for tiden og bidraget og med en sang fra de varme lande om, at vi ikke kunne give personlig feedback på de selftapes der var indsendt. (Vores tid og fokus, skal jo være på dem der er gået videre. Vores arbejde er at finde rollerne)

I dette tilfælde gav jeg afslag til 380. I løbet af dagen skulle jeg svare SMSer og opkald fra skuespillere, der gerne ville have at vide hvorfor de ikke var valgt eller hvad de skulle gøre bedre eller anderledes næste gang.

Det er den tid man ikke har… Det er ikke tiden med at sende afslag, men responsen herpå. Vi vil jo gerne give alle en god oplevelse, og fejer jo ikke folk af når de ringer og svare også kortfattet på SMSer og mails, men det er det der tager tiden.

Så et IKKE-svar, skal du ikke tage som en uhøflighed eller et tegn på at vi ikke gider dig. Det er aldrig tilfældet. Vores arbejde er at finde de rigtige til rollen. Næste gang hvor du er den rigtige, er det dig vi bruger tiden på.

Men virksomheder generelt svare altid tilbage, bare ikke castere!?
Men castere søger i 95% af tilfældene dagjobbere og ikke fuldtids- eller deltidsansatte. Man må aldrig sammenligne ansættelsesprocesserne, da disse i alle led er forskellige ;-)

Det er når man sammenligner, noget der ikke kan sammenlignes at misforståelser og irritation opstår.


I den sidste ende skal du huske på her, at der kun er en der lander rollen, så der vil ALTID være langt, langt, langt flere direkte eller inddirekte afslag end der er roller i den sidste ende.

Du lander kun rollerne, hvis du bliver ved og ved og ved… Men også evaluere over dine egne processer og opsøger steder hvor du kan dygtiggøre dig. Du har ingen indflydelse på hvad vi søger af type i den anden ende, men du kan gøre meget ved at vise os at du er der og at du er interesseret ved at blive ved, og ved at dygtiggøre dig…

Man er IKKE heldig i denne branche ;-)

Hvad gør du for at synliggøre dig, dygtiggøre dig?Sådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


2864 Sidevisninger