Viden om

25 års JUBIIILÆUM - ALLE profiler ned sat med 200 kr!

Redegørelse for hvornår man er statist og hvornår man er skuespiller i længere fiktion


dask nyhed

Redegørelse for hvornår man er statist og hvornår man er skuespiller i længere fiktion

Deadline inden d. 1. januar 2025

Redegørelse for hvornår man er statist og hvornår man er skuespiller i længere fiktion

Vi støder ofte ind i en problemstilling, som kan være dilemafyldt

Du er booket som statist, med forventningen om at udføre statistarbejde som statistarbejde nu er. En del af filmens levende kullise, som ikke påvirker filmens handling eller forløb. Din rolle er at give scenen du medvirker i, den rette stemning i det miljø scenen skal forestille sig at eftergive.

Pludselig peges du ud i mængden og bliver spurgt om du ikke kunne tænke dig at sige en replik eller to.

Du er beæret og stolt over anerkendelsen og takker naturligvis ja. Det går godt og du får ros og bliver varm om kinderne.

Du får samme statistkontrakt som alle andre statister og lønnen er naturligvis den samme. Problemet er bare, at din situation ikke længere er den samme. Med replikkerne følger en anden status. Nu er du skuespiller og ikke længere statist, hvorfor der skal stå noget andet på kontrakten. Du er i princippet berettiget til en anden løn, men vigtigst af alt... vigtigere end lønnen, så skal du krediteres for din rolle.

Men du er fanget lidt mellem to negle. På den ene side er du stolt over at have fået muligheden og på den anden side føler du dig lidt krænket. Du vil ikke skabe dårlig stemning og virke krukket... Men det er din ret at få ændret ordlyden på kontrakten og forlange en kreditering. Det koster faktisk heller ikke produktionen nogen penge... også selvom det ville være god stil at hæve din løn.

Men det er kontrakten og krediteringen som er værdifuld for dig. Det kan du nemlig skrive på dit CV, som vil have en kraftig signalværdi. Skulle du på noget tidspunkt søge optagelse i skuespillerforbundet kan denne kontrakt være den der får dig igennem nål-øjet, men her skal lønnen dog også følge med.

Mange produktioner henviser til en paragraf i skuespillerforbundets vedtægter, som du ser ovenfor. Produktionerne definere ud fra den hvornår man er statist og hvornår man er skuespiller. Men det er IKKE definitionen. Det er retningslinjer for hvad skuespillere i forbundet må tage af jobs for at leve op til de bestemmelser som skuespillerforbundet har sat for deres medlemmer. Her blandt andet defineret med 30 ord. Men de vedr. jo ikke dig, da du ikke er i forbundet.

Du kan sagtens have skuespillerstatus helt uden replikker hvis din ageren påvirker handlingens forløb, men har du replikker får du NETOP en selvstændig betydning for produktionen og påvirker dermed filmens indhold og forløb og er derfor ikke længere en del af den levende baggrund.

Hvad skal du gøre?
Du skal naturligvis takke ja til muligheden, men efterfølgende gøre opmærksom på at du gerne vil krediteres derfor og få en skuespiller kontrakt i hånden. Det er din ret... Lad være med at stille store lønkrav i en situation som denne, selvom noget burde følge med...

Ellers, så ringer du til os ;-)Sådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


2901 Sidevisninger