Viden om

Kært barn har mange navne - kend din funktion!


dask nyhed

Kært barn har mange navne - kend din funktion!

Deadline inden d. 1. januar 2025

Kært barn har mange navne - kend din funktion!

Hvornår er du statist? - Medvirkende? - eller rolletager?

Kaldes du avanceret statist? Superstatist? Skyggestatist? Featured statist? Hovedrolle? Birolle? Rolletager? Person i billedet? Biperson? Birolle? supplerende rolle? Hovedkarakter/ Hovedperson? ... Find selv på flere!

Jo, kært barn har mange navne. For lægmand har man ikke en chance for at vide, hvad man er og hvad det dækker over og mange gange defineres det forskelligt de forskellige produktionstyper imellem, men også fra produktionsselskab til produktionsselskab. - Du SKAL vide hvilken funktion du har, ellers har du ingen mulighed for at gennemskue, hvilken løn (hvis løn) du er berettiget til.

Mange diskussioner på optagelser/ castings/ og i særdeleshed på sociale medier mudre tingene sammen i en pærevælling og alle bliver forvirrede, specielt når mange producerende heller ikke kender til forskellene... eller anvender begreber som bare ikke passer til hvad de leder efter? (Eks. "Vi søger en statist, med enkelte replikker?")

Dette er vores guide (opdateres løbende)

Så er du klædt på til at kende din funktion, men jo også i forhold til hvordan du skal lønnes og hvornår du skal krediteres.

Tak for at være her og for at læse med ;-)


Helt overordnet er der kun 3 funktionstyper du skal kende til:

- Statist
- Medvirkende
- Rolletager


- Statist -

Som statist er du en del af filmens levende kulisse. Du er en del af filmens baggrund. Din placering er altid bag ved skuespillerne, aldrig foran mm. du er i bevægelse ud ad billedet.
Du har ikke nogen selvstændig funktion for filmen eller scenen du medvirker i og har ikke en synlighed som gør dig genkendelig for andre end dig selv, eller for folk som kender dig. - Din synlighed er med andre ord så begrænset, at ingen andre lægger mærke til dig end dig selv eller folk du i forvejen kender.

For at du kan defineres som statist, skal der enten være mange personer i samme billede/ kameraindstilling, så man ikke vil kunne genkende den ene fra den anden.

Som statist har du ALDRIG replikker!

Tommelfingerregel/ Du er statist når der er 4 personer eller flere i samme billede, i en relativ kort sekvens. - eller hvis du som eneste i billedet er så langt tilbage i baggrunden at man ikke kan se dit ansigt eller står med ryggen til.


- Medvirkende -

Begrebet medvirkende har mange superlativer, men er dækkende for samme funktion. (Avancerede statister/ Superstatister/ fremhævede statister/ statister med særlig funktion/ agerende statister/ medvirkende i billedet/ Personer i billedet/ featured statister/ Synlige statister mv.)

Modsat statisterne har du som medvirkende en synlighed som er genkendelig. Enten fordi du er i billedet med skuespilleren (Sidder ved siden af) eller fordi du er synlig i billedet gentagende gange i flere scener/ sekvenser i løbet af filmen/ optagelserne.

Du har ikke nogen funktion for filmen eller historien men er et genkendeligt element. (Klassekammerat i hovedpersonens klasse/ Kollega på kontoret ect.


Tommelfingerregel/ Du er medvirkende når dit ansigt er tydeligt og du er i billede med 2-3 andre eller skuespillerne. Du er agerende (mimik), men din ageren påvirke ikke filmens handling, hvorfor du heller ikke har replikker. Du kan være en gennemgående genkendelig karakter.

Funktionen som medvirkende krediteres nogle gange, men ikke altid.- Rolletager -

Som rolletager spiller du en rolle i filmen og har afgørende betydning for filmens handling. Din ageren og replikføring bære filmen videre. Det er dig som rolletager vi identificere os med. Dig vi elsker eller hader. Du har oftest replikker, men du kan sagtens være rolletager selvom du ikke har replikker, hvis din ageren har funktion for filmen. (Eksempelvis kan din ageren understøttes med tekst/ musik eller voiceover som gør at din ageren har en handlingsbærende funktion)

Hovedpersonen kaldes også hovedkarakteren, hovedrollen, protagonisten eller den bærende karakter. I de fleste film – og særlig i kortfilm/ reklamefilm – er der kun én hovedperson. Men i nogle spillefilm/ tv-serier er der tale om flere hovedroller, hvoraf den ene er hovedpersonen.

Hovedpersonen og filmens plot er tæt forbundet. Det er hovedpersonens udfordringer, oplevelser og konflikter, der er filmens centrale handling.

Alle andre roller i filmen har status som bærende/ støttende eller mindre biroller af forskellig størrelse eller art. Fælles for disse er at de er agerende i forhold til filmens historie og handling.

Alle "rolletagere" krediteres (med undtagelse af musikvideoer og reklamefilm)


VIGTIGT: Dette er vores definitionsramme men udgangspunkt i vores målgruppe, som hovedsageligt er statister og rolletagere uden uddannelse, med den erfaring vi har med casting og statistkoordinering siden 1999. Du vil helt sikkert møde andre på din vej som har en anden definition, her skal du skelne til hvilken interesse de har i at vejlede som de gør, men også hvilken målgruppe de repræsentere.

Vores vejledning opdateres løbende, og tilpasses.Sådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


198 Sidevisninger