Viden om

WTA - Afstemningen er i gang - KLIK HER

ADVARSEL - Når din funktion skifter, ændres præmissen (Reklamefilm)


dask nyhed

ADVARSEL - Når din funktion skifter, ændres præmissen (Reklamefilm)

Deadline inden d. 1. januar 2026

ADVARSEL - Når din funktion skifter, ændres præmissen (Reklamefilm)

Vi oplever i øjeblikket en sand bølge af advarsler vedrørende reklamefilm, som du kan læse om her på siden.

Lige nu er det en gammel kending, der spøger, men det er alligevel vigtigt, at du kender til den og er opmærksom.

Vi har gennem årene ofte oplevet, at folk, der bookes som statister, får tildelt en anden rolle, når de møder op. Mange bliver smigret af at blive udvalgt fra mængden, få mere fokus eller sågar replikker. Men med fokus og replikker ændres præmissen for aftalen, og det skal du være opmærksom på. Nogle er ligeglade, og det er ofte netop det, der spekuleres i. I nogle tilfælde virker det hele "lidt for tilfældigt".

Hvis du er statist i en reklamefilm, er du sammen med mere end fire andre i billedet i en kort sekvens. Hvis der er færre, og du er én af tre i billedet, er du "medvirkende i billedet" (også kaldet featured). Alt efter din funktion i billedet, og særligt hvis du har en reaktion eller en replik, så er du skuespiller (oftest birolle).

Har du en birolle i en reklamefilm, følger der også rettigheder med i forhold til, hvor, hvornår og hvor længe kunden har lov til at vise filmen, samt på hvilke platforme. Med disse rettigheder skal lønnen følge med, og den er betragteligt højere, end hvis du var statist.

Hvis reklamefilmen vises på TV i et år, og du har en birolle, vil lønnen ligge på mellem 5.000 - 10.000 kr. Hvis der er tale om en længere periode, vil lønnen være det dobbelte, og hvis andre platforme såsom online medier, print og outdoor også inkluderes, begynder det hele at tælle.

Som medvirkende i reklamefilm kan det desuden udelukket dig fra at medvirke i andre reklamefilm samt roller i fiktionssammenhænge (se andre artikler herom).


Sådan gør du!

I situationen, hvor du tilbydes en rolle, kan det være akavet at sige nej. Du bliver fanget på det forkerte ben, og optagelserne skal jo i gang. Du bliver bedt om at skrive under på en statistkontrakt, eller har måske allerede gjort det.

Hvis du ikke tilbydes en anden kontrakt som medvirkende med rettigheder, er statistkontrakten ugyldig, da dit samtykke gælder rollen som statist. Du skal derfor trække dit samtykke tilbage og forhandle en skuespillerkontrakt.

Hvis du ikke har mulighed for at kontakte os midt i det kaos, du står i, så gør det bagefter. Enten tager vi os af sagen, eller også vurderer vi, om det er en sag, der skal forbi Skuespillerforbundet, hvor dygtige jurister sidder klar.

Oplever du noget, uanset hvor du har fået jobbet fra, så kontakt os. Vi skal dette uvæsen til livs!



Sådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.



Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


285 Sidevisninger