Casting

Kortfilmkonkurrencen WTA søger sponsorer - En du kender?

Generel vejledning om castingopslag på DASK-online


dask nyhed

Generel vejledning om castingopslag på DASK-online

Deadline inden d. 1. januar 2025

Generel vejledning om castingopslag på DASK-online

Casting betyder prøvefilmning. Man prøvefilmer kun skuespillere i henhold til filmproduktioner. Begreberne casting og audition forveksles ofte, men er 2 forskellige ting.

Rekruttering af skuespillere til filmproduktioner er ikke nødvendigvis som du tror!

Man rekrutterer oftest IKKE skuespillere via opslag. Sådan rekrutteres statister, men det er en helt anden proces.

Skuespillere rekrutteres ofte via de filmproducerendes netværk eller via casternes arkiver eller skuespillerdatabaser (Skuespillerhåndbogen) som her ved DASK-online. Det er af samme årsag til at de findes. I castingprocessen er det casteren eller den filmproducerende der er opsøgende på sit cast og IKKE omvendt. Det kaldes "Lukkede castings". Hvis du kan ansøge en casting via et opslag, er den "åben".

Vi anslår at ca. 95-98% af alle castings er lukkede! (Prøv at tænk, hvor mange roller til film du ikke ser opslag på?)

Når du så alligevel ser/ finder castingopslag herinde skyldes det at vores skuespillere har mulighed for at indsende CastSelvansøgninger eller selftapes forud for evt. casting. Stort set alle pre-castings foregår sådan nu om dage også til kortfilm og reklamefilm. (Derfor er det vigtigt du deltager i selftapekonkurrencen "Top of mind")

En anden årsag kan være at man i et opslag søger skuespillere (Oftest til reklamefilm) som kræver andre færdigheder end det skuespillerfaglige. At man kan jonglere, spille fodbold eller hvis man skal have en helt aktuel frisure eller ønsker at blive klippet på en bestemt måde. - Ved her at lave opslag, spare man tid i den indledende proces.

Når du nu ved at rekrutteringsprocesser sker via "lukkede castings" via vores skuespillerdatabase og dermed direkte via din profil (Også når du ansøger via CastSelv) Så er det i sagens natur helt afgørende at din profil er opdateret med tekst og billeder... Ja, faktisk også med video af dig selv. (Har du det?)


TIP: Søger du skuespillerjobs/ castings,

- Skal din tid gå med gøre din profil skarp og indbydende (Tekst/ billeder/ video)
- Skal din tid gå med at dygtiggøre dig (Kurser/ teater/ egne produktioner)
- Skal din tid gå med at pleje dit eksisterende netværk (Brug tiden på dem du kender)

FAKTA: Der kommer næppe opslag om castings til store velbetalte roller som lever op til de retningslinjer som er udstukket af skuespillerforbundet. Kun hvis der er tale om børne- og ungdomsspillere (Mellem ca. 5-23 år) Alle andre castings er lukkede. Skal du inviteres, skal du arbejde dig op via netværk eller kontaktes uopfordret via din profil (Hvad gør du for at synliggøre din profil?)


Vi bringer ikke hvad som helst herinde!

Det hænder vi slår kortfilmopslag op herinde, hvor der søges bredt og som er ulønnet. (Kortfilm er som oftest helt ulønnede) Men så er det fordi de ikke har adgang til vores database. Mange der laver castingopslag, er uerfarne filmskabere og kender ikke til castingprocesserne. Men alle starter jo et sted, og vi hjælper gerne her helt gratis.

ADVARSEL
Vi bringer kun reklamefilm herinde som vi forhåndsgodkender, skulle vi bringe castingopslag herom overhovedet. Oftest findes de via databasen også...

Som skuespiller SKAL du kende til din funktion (Rollens størrelse/ art) og din eksponeringsgrad (Kontraktens udløb/ hvor den vises)

Hvis du ikke kender til disse meget simple guidelines, kan du ikke udregne din løn. Hele grundlaget for din løn ligger heri - Eksponeringsgraden!

Har du en Skuespiller- eller en Agentprofil kan du læse vores mange tekster under "Viden om" om netop dette emne. Vi vejleder vores agentprofiler i netop disse kontraktforhold, som godt kan være kryptiske!

Buyoutaftaler skal du ALDRIG indgå som skuespiller! (Aftaler hvor kunden beholder alle rettigheder for altid!)

Vi holder ved lejlighed også Zoom konferencer om emnet for vores Skuespillere/ Agentprofiler og studerende på vores DNA uddannelse

Tak for at læse med og for at være her ;-)Sådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


3181 Sidevisninger