Viden om

Kortfilmkonkurrencen WTA søger sponsorer - En du kender?

Begrebsafklaring: Hvad er en forskellen mellem en casting og en audition?


dask nyhed

Begrebsafklaring: Hvad er en forskellen mellem en casting og en audition?

Deadline inden d. 1. januar 2023

Begrebsafklaring: Forskellen mellem en casting og en audition

Ja, hvad er op og ned? Hvad er forskellen på en casting og en audition? Kan du definere den? Nej, ikke helt, vel? Men er det i bund og grund også ligegyldigt? Er det ikke bare to begreber, der dækker over det samme?

Men der er faktisk forskel, og det skaber forvirring i vores bevidsthed, når vi ser begreberne anvendt i flæng, selv fra fagfolk. Det er den generelle opfattelse, at disse to begreber betyder det samme. Men spørger man en automekaniker, vil vedkommende fortælle, at der er forskel på vinterdæk og sommerdæk ;-)

Den korte definition/ oversættelse:

Casting = Prøvefilmning

Audition = Optagelsesprøve

Casting = Rettet mod filmproduktioner (foto, film, TV)

Audition = Rettet mod teateret eller en performance


Den længere forklaring (casting)

Ved en casting bliver du prøvefilmet. Der er altid et kamera som er en del af denne proces. Det skal altid være med. Uden et kamera er det svært at kalde det en prøvefilmning. Nogle oplever at komme til casting uden at blive filmet, i så fald har de ikke været til casting, men til en samtale.

Formålet med en casting/prøvefilmning er at se, hvordan du tager dig ud igennem en linse. Vurderingsgrundlaget er først på det, vi ser efterfølgende ved gennemgang af castingen. Oftest med andre, som ikke var til den fysiske casting, og ikke på oplevelsen af dig, når du spiller, altså din performance. Var det ikke tilfældet, ville det ikke have noget formål at prøvefilme dig overhovedet. Hvad skulle man da bruge det til?

Vi prøvefilmer dig, fordi vi vil se dig igennem denne optik, fordi vi laver film/foto. Din sceniske udstråling kan sagtens være en anden end på scenen, og er det faktisk ofte.

Folk, der stråler på scenen, kan blegne i linsen, mens folk, der forsvinder på scenen, stråler i linsen. Det er kun en prøvefilmning af dig, der kan afsløre dette. Spillemæssigt er der milevidt forskel på at spille til et kamera og stå på en scene. Tilstandene og hensigterne (spillet) kan godt være det samme, men din formidling af dem er meget forskellige. Hvis du har prøvet begge dele, vil du nikke genkendende til dette. Ikke alle dygtige skuespillere mestrer disse to forskelligrettede discipliner!


Den længere forklaring (Audition)

Ved en audition bliver din performance/optræden vurderet i nuet af et panel, oftest bestående af flere personer. De vurderer din sceniske udstråling og om du kommer ud over scenekanten, i den brede forstand, som det nu indebærer. Deres vurdering, lige der, er afgørende for, om du kommer videre i processen eller lander rollen.


Men hvorfor opstår der overhovedet forvirring omkring de to begreber?

I stedet for at beholde vores egne begreber som prøvefilmning og optagelsesprøve, anvender vi i højere grad de engelske betegnelser Casting/Audition.

Når vi adopterer andre begreber og forsøger at oversætte dem, sker forvirringen, og når fagfolk (skuespillere/instruktører) også blander tingene sammen, bliver det sandhed uden at være det.

En anden ting, som er årsag til forvirring, er udsagnsordet "Auditioning"... og ordet "Cast".

Ordet Auditioning betyder at gå til prøve på en bestemt defineret rolle... "I am auditioning for this role". Her anvendes på engelsk samme betegnelse både på teateret og til filmen.

Ordet "Cast" betyder rollebesætning og er et overordnet begreb, som også anvendes i både teater og film. 'Cast' og 'casting' er faktisk to forskellige ord (igen).

A Casting og An Audition er 2 forskellige begreber og må ikke forveksles med auditioning og cast.

Men man kan godt være til casting/ prøvefilmning (formen) hvor man er til audition/ optagelsesprøve på en defineret/ bestemt rolle. - Så der er grund til man kan blive forvirret?

Jeg håber, dette gav en smule afklaring og mening ;-)Sådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


589 Sidevisninger