Viden om

25 års JUBIIILÆUM - ALLE profiler ned sat med 200 kr!

Hvad er en statist-lineup og hvilket formål tjener de?


dask nyhed

Hvad er en statist-lineup og hvilket formål tjener de?

Deadline inden d. 1. januar 2025

Hvad er en statist-lineup og hvilket formål tjener de?

Du har sikkert flere gange her på DASK-online stødt på begrebet "Line-up", men hvad helt præcis indebære det og hvilket formål tjener det overhovedet.

Lineup anvender vi når vi (DASK) eller nogle af vores tætte samarbejdspartnere skal i gang med at koordinere statister til en kommende produktion. Vores Lineup er med andre ord et arkiv blandt vores brugere vi opsamler i god tid inden den egentlige koordinering starter.

Når man koordinere statister er man mange gange ramt af justeringer og ændringer i datoer og tidsplaner (produktionsplan), hvorfor vi ønsker at udskyde den konkrete koordinering længst mulig, så vi er sikre på at både datoer, tidspunkter samt antal af statister og fordeling af typer og køn, er så sikre som de nu kan blive, selvom dette aldrig er sikkert.

At skulle helt afmelde statister som vi i forvejen har lavet aftale med, og som har taget fri fra arbejde, er det værste for en statistkoordinator. Ikke nok med at man som koordinator skal finde nye, andre statister der passer og som kan, men uanfægtet situationen vil der ske et tillidsbrud koordinatoren og statisten imellem, uanset årsagen.

Det vil i hvert fald ikke skabe tillid, også selvom statister godt ved at det ikke er koordinatorens skyld, så fremmer det ikke lysten til at takke hurtigt ja næste gang.

Lineuppen fungere derfor som et arkiv, med folk der i forvejen har tilkendegivet at være interesseret i produktionen om nogle grundlæggende præmisser, som optagelsesperiode, optagesteder (Geografi), tidspunkter og evt. lønforhold, uden at der er lavet nogle konkrete aftaler. Med langt over 30.000 profiler, kan man kontakte mange forgæves, men med lineuppen er vi derfor mange skridt foran denne proces og bruger tiden på de som har vist at de er interesserede og som er aktive.

Lineuppen smides typisk op på siden en 14 dage - tre uger før produktionsstart og er åben for tilmeldinger i hele indspilningsperioden. Man kan som med alle andre opslag på DASK-online, tilmelde sig og afmelde sig. På denne vis er vi nogenlunde sikre på at kunne lave aftaler med dem vi kontakter når vores koordinering starter, og at folk allerede har kendskab til produktionen, så vi ikke skal starte den lange tale forfra.

Når lineuppen har været online i en 14 dages tid, har vi allerede her et godt indtryk af hvor stor almen interesse der er for produktionen. Så har vi overblikket over hvilke aldersgrupper/ køn/ typer vi har nok af og hvilke vi skal ud og være mere opsøgende på i næste fase af vores koordinering. Det gør også at vi i mindre grad skal lave yderligere opslag.

Er man tilmeldt lineuppen skal man OGSÅ tilmelde sig de supplerende opslag som følger, hvis man jo kan og matcher hvad vi søger her. Lineuppen er blot et arkiv for statistkoordinatoren.

Når vi henvender os via vores lineup arkiv, henvender vi os altid med konkrete datoer og tidspunkter, enten via opkald eller sms. Kan man ikke på det pågældende tidspunkt forsøger vi at finde en anden dag hvor du passer ind i det omfang det kan lade sig gøre.


Hvor mange søger disse lineups og hvem vælges ud?

Det er meget forskelligt hvor mange tilmeldinger vi får på de forskellige lineups. Det kommer an på hvor i landet vi optager og hvor mange brugere vi har i nærområdet, men også hvilken produktionstype der er tale om. Er der tale om en spillefilm med en kendt instruktør eller nogle populære skuespillere... eller en periodefilm hvor folk skal en tur tilbage i historien i kostymer, er meget, meget populære og her melder folk sig i hundredvis... nogle gange tusinder.

Når der vælges ud tager vi altid udgangspunkt i et nærhedsprincip. Når vi snakker statister er der meget sjældent løn eller dækning af transportudgifter, hvorfor vi sjældent laver denne prioritering. Det kan dog komme på tale i de tilfælde hvor vi søger noget meget typespecifikt (Skaldet kvinde) (tatoveringer i ansigtet) (Mand under 150 cm) osv.

Mange gange er vi også underlagt dette nærhedsprincip, fordi det er et ønske fra produktionen at man finder statister fra nærområdet. I nogle tilfælde kan det være en del af filmens økonomiske støtte der påhviler en vis grad af lokale.

Mange gange har vi også en inddirekte forpligtigelse til at forsøge at fordele sol og vind lige, i det omfang det kan lade sig gøre. Da ca. 90% af al filmproduktion foregår i KBH, kan det godt hænde at vi invitere fynboer og jyder over bæltet... men det går meget sjældent den anden vej.

Men der er altid undtagelser, og hver produktion er forskellig og hver koordinator har sin måde at prioritere på - Og det er IKKE DASK, der bestemmer hvem der vælges ud, men den enkelte statistkoordinator.

Lineuppen er for mange statister en lidt fesen fornemmelse, for man høre kun noget hvis man vælges ud og man ved aldrig om man helt passer ind i konteksten. Lineuppen er nok mere et værktøj til gavn for koordinatoren, set udefra... men er bestemt en mulighed for at øge din synlighed for koordinatoren.

Du skal tænke på at man som koordinator, kigger på din profil mange gange i processen og votere dig løbende. Statistkoordinatorer laver jo også projekter igen og her kan det godt forekomme at du kontaktes også (Job i andet led) ;-)

Håber det gav lidt fagligt indsigt fra den anden sideSådan ansøger du!

Ansøg opslaget fra din profil eller opret en ny.Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


955 Sidevisninger