Viden om: Begrebsafklaring: Hvad er en casting og hvad er en audition


dask nyhed

Begrebsafklaring: Hvad er en casting og hvad er en audition

Deadline inden d. 1. januar 2022

Begrebsafklaring: Hvad er en casting og hvad er en audition?

Ja, hvad er op og ned? Hvad er forskellen på en casting og en audition? Kan du definere den? Nej, ikke helt vel?
Men det er vel i bund og grund også ligegyldigt ikke, det er jo bare to begreber der dækker over det samme?

Men der er bare forskel, og det støjer voldsom i vores bevidsthed, når vi ser begreberne anvendt i flæng, selv fra fagfolk. Men det er bare den generelle opfattelse at disse to begreber fortæller det samme. Men spørger man en automekaniker, er der altså forskel på vinterdæk og sommerdæk ;-)


Den korte definition:

Casting = Prøvefilmning
Audition = Optagelsesprøve

Casting = Rettet mod filmproduktioner (foto/ film/ TV)
Audition = Rettet mod teateret eller en performance


Den længere forklaring (casting)
Ved en casting bliver du prøvefilmet. Der er altid et kamera som er en del af denne proces. Aldrig uden. Ellers er det svært at kalde det en prøvefilmning. Nogle oplever at komme til casting uden at blive filmet, i så fald har de ikke været til casting, men til en samtale.

Formålet med en casting/ prøvefilmning er at se hvordan du tager dig ud igennem en linse. Vurderingsgrundlaget er først på det vi ser efterfølgende ved gennemgang af castingen. Oftest med andre som ikke var til den fysiske casting, og ikke på oplevelsen af dig når du spiller, altså din performance. Var det ikke tilfældet ville det ikke have noget formål at prøvefilme dig overhovedet. Hvad skulle man da bruge det til?

Vi prøvefilmer dig fordi vi vil se dig igennem denne optik fordi vi laver film/ foto. Din sceniske udstråling kan sagtens være en anden end på scenen, og er det faktisk ofte.

Folk der stråler på scenen, kan blegne i linsen mens folk der forsvinder på scenen stråler i linsen. Det er kun en prøvefilmning af dig, der kan afsløre dette. Spillemæssigt er der milevidt forskel på at spille til et kamera og stå på en scene. Tilstandende og hensigterne (spillet) kan godt være det samme, men din formidling af dem er meget forskellige. Hvis du har prøvet begge dele, vil du nikke genkendende til dette. Ikke alle dygtige skuespillere mestre disse to forskelligrettede discipliner!

Den længere forklaring (Audition)
Ved en audition bliver din performance/ optræden vurderet i nuet af et panel oftest bestående af flere personer. De vurdere din sceniske udstråling og om du kommer ud over scenekanten, i den brede betydning som det nu dækker. Deres vurdering, lige der, er afgørende for om du kommer videre i processen eller lander rollen.


Men hvorfor opstår der overhovedet forvirring omkring de to begreber?

I stedet for at beholde vores egne begreber som prøvefilmning og optagelsesprøve, anvender vi i højere grad de engelske betegnelser Casting/ Audition.

Når vi adopterer andre begreber og forsøger at oversætte dem sker forvirringen, og når fagfolk (Skuespillere/ instruktører) også blander tingene sammen bliver det sandhed uden at være det.

En anden ting som er årsag til forvirring er ordet "Auditioning"... og ordet "Cast"

Ordet Auditioning betyder at gå til prøve på en bestemt defineret rolle... "I am auditioning for this role". Her anvendes på engelsk samme betegnelse både på teateret og til filmen.

Ordet "Cast" betyder rollebesætning og er et overordnet begreb, som også er anvendt i både teater og film.

A Casting og An Audition er 2 forskellige begreber og må ikke forveksles med auditioning og cast


Håber dette gav lidt afklaring og mening ;-)Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder