Andet: 42 gratis filmskuespillerskoler for unge over hele landet/ Historier fra virkeligheden


dask nyhed

42 gratis filmskuespillerskoler for unge over hele landet/ Historier fra virkeligheden

Deadline inden d. 1. januar 2022

42 gratis filmskuespillerskoler for unge over hele landet/ Historier fra virkeligheden

Ja, det har skam været virkelighed. DASK-online har faktisk fra 2001-2014 haft ikke mindre end 42 filmskuespillerskoler for unge mellem 14-18 år, da antallet var størst. Vi havde over 1000 elever. Omfanget var så enormt at vi oprettede en hel ny platform som vi naturligvis kaldte DASK-offline, som var tiltænkt alle vores aktiviteter som ikke var online.

Da jeg i tidernes morgen startede Dansk Skuespillerkatalog (1999) startede jeg samtidig på læreruddannelsen i Århus. I den forbindelse kom jeg i kontakt med flere lokale ungdomsskoler og teaterscener i Århus hvor jeg underviste i Drama. Et fag der blev udbudt på alle ungdomsskoler med respekt for sig selv. Den største selvfølge at kombinere min interesse, min virksomhed og naturligvis min uddannelse.

Men jeg fandt hurtigt ud af at filmskuespil ikke var et fag på ungdomsskolerne. Så det startede jeg naturligvis op, og med stor succes tilbage i september 2001.

Det smarte ved at undervise gennem ungdomsskolerne var at undervisningen var gratis for de 14-18 årige som boede i kommunen, og at man som underviser fik en timeløn. Det var på alle måder "a Win-Win situation".

Med årene fik jeg mange forespørgsler om at starte lignende tiltag andre steder, så i 2004 startede det første tilbud i KBH. Jeg tog fat i ungdomsskolen og fortalte om min succes med filmskuespil i Aarhus og fortalte samtidigt at jeg havde den perfekte underviser til formålet (Martin Barnewitz)... og wupti. Underviseren blev ansat af ungdomsskolen og sammen fandt vi hurtigt et hold elever.

Det koncept måtte siges at holde vand, så i 2005 startede der skoler på yderligere en ungdomsskole i København, i Aalborg, Randers, Odense og Vejle.

I 2006 var vi 3 undervisere på i Århus med 160 elever og undervisning fra kl 16-21 man-tors fordelt på 6 forskellige hold. Vanvittigt at tænke tilbage på.

I årene efter var der lignende skoler over hele landet og toppede i 2008/ 2009 med hele 42 af slagsen.

Men med storheden kom arbejdet og faldet. At skulle have kontakt til 42 forskellige ungdomsskoleledere og et stort antal undervisere, som jo også blev skiftet ud (Havde ikke elevkontakt - heldigvis) blev det alt for omfattende. Jeg forsøgte at administrere det via platformen DASK-offline, men det gjorde bare kommunikationen større.

Fra 2009 besluttede jeg mig for at få skolerne ned i et mere naturligt antal. Så hvis der kom ny skoleleder eller en underviser stoppede ville jeg ikke organisere et nyt forløb dette sted.

Med sparerunder gentagende gange, ny skolestruktur og omorganisering af ungdomsskolerne døde konceptet langsomt og den sidste skole lukkede i Odense i 2015.

En æra var forbi, men en stolt en af slagsen. Selv om det krævede blod, sved og lidt tårer ligger det kimen til det næste. Ens arbejde er aldrig spildt! Aldrig!

Det er med grundlag i disse skoler, at vi udviklede vores koncept for vores online filmskuespillerskole, som igen inspirerede til hele vores CastSelvsystem og som igen over flere etaper udviklede vores Autodidakte skuespilleruddannelse, (DNA) hvor vi i skrivende stund har 68 studerende fordelt på 3 årgange.

Mange af vores tidligere elever er stadig en del af DASK-online, endnu flere er kommet på den anden side af kameraet og underviserne, som er en del af filmmiljøet den dag i dag, samarbejder vi stadig sammen med.

Hvis du har lyst kan du her se en lille sød film, som var den første af sin slags jeg producerede sammen med mit hold på Hasle ungdomsskole tilbage i 2003, og en lidt længere fra 2004. Måske genkender du nogle af skuespillerne??

Små hændelser (2003)
Jægeren og byttet (2004)

Men ro på... Vi har ideerne til de næste koncepter naturligvis ;-)Mvh Tommy Duus

Caster/ Branchevejleder


219 Sidevisninger